Читај ми!

Милинчић: Да нису решили да казне Русију, не би данас имали никакав проблем са гасом

Главна и одговорна уредница Спутњика Љубинка Милинчић каже за РТС да је цена гаса скоро 2.000 долара за 1.000 кубних метара и да је то невероватна сума. Сви они који су решили да казне Русију и не купе гас унапред, као што је Србија урадила, не би данас имали никакав проблем, јер се гас купује на почетку године, указала је Милинчићева. Србија, како је навела, има цену од 270 долара до Нове године, има “Јужни ток“, препун Банатски двор, тако да нема разлога да се секира око гаса.

Љубинка Милинчић је, гостујући у Јутарњем програму, говорила о енергетској кризи у Европи и свету, и рекла да Србија има разлога да се брине јер је прихватила да цене електричне енергије рачуна на берзи и што је струја постала берзански производ.

"Ја бих волела да знам да ли је неко купио гас по 2.000 долара. Сумњам да неко може да плати по тој цени и сваки пут када је такав неки ексцес, сачекајте да падне. Они који се разумеју у берзу кажу кад да берзу ухвати грозница – не купуј ништа. Тим пре што гаса има сасвим довољно", поручила је Љубинка Миличић.

Према њеним речима, јуче је говорио председник Владимир Путин и Русија је спремна да испоручи онолику количину гаса колико је потребно. Испоруке преко Украјине су повећане за осам посто, а укупне испоруке су повећане за 30 посто.

"Дакле Русија испуњава своје обавезе и спремна је да изнесе на тржиште оне количине гаса које могу да оборе цену, али не на тржишту где је цена 2.000 долара. Они имају берзу у Петербургу и сви којима је потребан гас нек изволе у Петербург и имаће гас по далеко нижој цени него што је ова", истиче главна и одговорна уредница Спутњика.

Милинчићева сматра да је друго решење, које је исто тако добро, "Северни ток 2". Он је готов, гас се већ упумпава у цеви и потребно је још да Европска комисија дâ лиценце.

"Европа је много пожурила да пређе на обновљиве изворе не размишљајући да је то доста нестабилно, да паралелно треба имати изворе енергије. Сви они који су решили да казне Русију и не купе гас унапред, као што је Србија урадила, не би данас имали никакав проблем, јер се гас купује на почетку године. Србија има довољно гаса до краја године", каже Љубинка Милинчић, главна и одговорна уредница Спутњика.

Поручује да не треба да затварамо очи на чињеницу да, ако Запад плати цену гаса од 2.000 долара ,онда ће та цена бити урачуната у све њихове производе, а ми увозимо те производе.

"Траже да помоћ коју дају Србији мора да буде праћена у медијима"

Коментаришући Самит ЕУ-Западни Балкан у Словенији, Милинчићева истиче да је видела једну другу ствар која ју је фасцинирала.

"Они су тражили да помоћ који они дају Србији мора да буде праћена у медијима адекватно. Не знам само које су санкције. Да ли ће за оне медије који не буду адекватно пратили да оснују неки суд у Хагу. Замислите, то је вербални деликт, ви нисте написали ту велику, огромну помоћ", истиче Љубинка Милинчић.

"Свака помоћ је драгоцена"

Србији је из "маршаловог плана" одређено 10 милијарди за седам година, што није нека нарочита сума, сматра главна и одговорна уредница Спутњика.

"Свака помоћ је, наравно, драгоцена и наравно да смо захвални за то. То има логике, јер они заправо не желе да приме земље које су економски мање развијене од њих. Требало би да помогну да се те земље развију и уђу као равноправни партнери. Ви знате да један део тих пара остаје у џеповима европских званичника и зато они воле да нам буду представници било чега. Волела бих да видим од тих 10 милијарди колико ће до нас стићи", поручила је Љубинка Милинчић.

"Долазак Лаврова израз поштовања према Србији"

Председник Србије Александар Вучић састаће се у недељу у Београду са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровом.

Лавров ће допутовати у Београд поводом одржавања самита Покрета несврстаних 11. и 12. октобра.

"Совјетски Савез није био у Покрету несврстаних, али то је израз поштовања према Србији. То је било време када смо направили тај трећи блок и били земља коју цео свет зна, памте се само лепе ствари и мени је ово подсећање на та лепа времена. Ако и данас успемо да скупимо толико људи колико је најављено, око 100 делегација и 40 шефова дипломатије, то ће бити највећи скуп ове године у свету. Значи да и данас имамо бар део тог поштовања које смо имали у време Јосипа Броза и када су Несврстани били важан фактор на ваги", истиче Милинчићева.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се