Читај ми!

Самит у Крању – усвојена Декларација о подршци европској перспективи Западног Балкана

Лидери ЕУ, уз сагласност лидера са Западног Балкана, усвојили су на Самиту лидера Европске уније и Западног Балкана, Декларацију у којој дају недвосмислену подршку европској перспективи Западног Балкана и потврђују посвећеност процесу проширења заснованог на "кредибилним реформама партнера", уз нагласак на важности "јачања интеграција и капацитета апсорбције нових чланица" од стране саме ЕУ.

ЕУ поновно потврђује своју посвећеност процесу проширења и одлуке донете на основу веродостојних реформи партнера, поштених и строгих услова и начела сопствених заслуга. Додатно ћемо појачати заједнички ангажман како бисмо покренули политичке, економске и друштвене промене региона, истовремено признајући напредак који је Западни Балкан постигао, наводи се у првој тачки.

Подсећа се, такође, и на значај тога да ЕУ може одржати и продубити свој развој, осигуравајући тако своју способност за интеграцију нових чланица.

Истовремено, од партнера у региону се тражи да препознају и истичу подршку коју добијају од ЕУ.

ЕУ истиче да потпуно подржава посвећеност западнобалканских партнера инклузивној регионалној сарадњи и јачању добросуседских односа.

Дијалогу Београда и Приштине посвећена је тачка под редним бројем шест, у којој се наводи да се од две странке очекује конкретан напредак и нормализација односа.

"Потпуно подржавамо напоре специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине и остала питања Западног Балкана и од две стране очекујемо конкретан напредак и нормализацију односа, која је кључна за стабилност и развој целог региона и која ће осигурати наставак њиховог европског пута", наводи се у документу.

"Брдо декларација" подсећа на важност демократије, владавине права и основних права на Западном Балкану, као и на борбу против корупције и организованог криминала, људска права, права мањина, родну равноправност.

"Јачање цивилног друштва и независност и плурализам медија, кључне су компоненте сваког демократског система и ми подржавамо њихову улогу на Западном Балкну", стоји у тексту усвојене Декларације.

Истовремено, напомиње се да ће ЕУ подршка партнерима на Западном Балкану бити "уско повезана са опипљивим напретком у области владавине права, друштвено-економским реформама и привржености европским парвилима и стандардима".

Даље се констатује подршка коју су земље Западног Балкана дале једна другој и ЕУ током пандемије коронавируса, али и тврди да ће ЕУ наставити да даје подршку и то кроз набавку вакцина.

У делу Декларације који се односи на економски и инвестициони план, ЕУ наглашава да се мобилише око "30 милијарди евра за регион у наредних седам година", од чега је девет милијарди бесповратних средстава, а око 20 милијарди инвестиција у обнову и опоравак Западног Балкана.

ЕУ додаје да наставља да подржава регионалну сарадњу и позива лидере региона да успоставе Заједничко регионално тржиште, договорено у Софији 2020. године, а поздравља се и мапа пута за постепено укидање роминга између ЕУ и Западног Балкана.

О смањивању цена роминга

Генерална секретарка Савета за регионалну сарадњу Мајлинда Брегу изјавила је да је Савет заједно са владама шест економија Западног Балкана и Европском комисијом, направио "добар, усклађен и прагматичан план, којим се утире пут за смањивање цена роминга који ће нас у периоду од пет година приближити домаћим ценама". 

"Користи започиња овог процеса су очигледне. Сада је на свима нама овде присутним да проактивно, јавно и сложно позовемо и подстакнемо оператере да, у том смислу, одлучно раде заједно", истакла је Брегу. 

У тексту Декларације се наводи и да је "одрживи транспорт камен темељац за економску и друштвену интеграцију ЕУ и Западног Балкана".

"Приоритетно је даље развијати транспортну повезаност како унутар региона тако и региона са ЕУ, посебно у погледу железнице и речног саобраћаја", додаје се.

Када је реч о политичкој и безбедносној сарадњии, лидери ЕУ позивају партнере са Западног Балкана да напредују ка "пуном усклађивању са спољном политиком ЕУ", појачају сарадњу са ЕУ на борби против дезинформација и хибридних претњи и да наставе сарадњу по питању миграција и борбе против тероризма, прања новца, трговине људима и дрогом.

У закључку декларације наводи се да ће Самити ЕУ-Западни Балкан, у циљу "побољшаног политичког дијалога са регионом", постати регуларни, а да се следећи планира за 2022. годину.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво