Читај ми!

Које погодности пружа дина картица са чипом

Готово сви ми имамо платну картицу DinaCard, већина је са чипом, али има их и са магнетним записом, које треба да се замене. Разлози за увођење националног картичног система у Србији су обезбеђивање самосталности финансијског система и уштеде за економски систем, рекла је вицегувернерка у Народној банци Драгана Станић.

Вицегувернерка у Народној банци Драгана Станић рекла је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да су иновације на врху приоритета Народне банке Србије.

Према њеним речима, земље попут Немачке и Јапана имају националне картичне системе деценијама, а тим путем су кренуле и Русија, Турска и Кина, које су недавно увеле националне картичне системе.

"Разлози за увођење овог система и у Србији су идентични – обезбеђивање самосталности финансијског система и уштеде за економски систем", навела је Станићева.

Према њеним речима, 2,2 милиона дина картица је са чипом, и оне омогућавају многе погодности, као што је подизање новца без провизије.

Како каже, чип обезбеђује додатну заштиту, грађани нису у обавези да је прихвате, али је то друштвено одговорно.

Народна банка се потрудила да национални картични бренд "стави на ноге", навела је Станићева.

"Споразум гувернера Србије са Кином омогућио је да користимо мрежу Чајна јунион пеја, а  може да се изда заједничка бесконтактна картица, која ће моћи да се користи у 190 земаља света", навела је вицегувернерка.

Када је реч о безбедном плаћању, како је рекла, треба обратити пажњу и одговорно се понашати, не треба држати пин у телефону, не треба га показивати другим особама, а банке морају да воде рачуна о безбедности апликација за плаћање.

"Инстант плаћање расте, грађани и привреда су то препознали. Нама пандемија није убрзала инстант плаћање већ је омогућила оно што је НБС припремила пре пандемије", истакла је Станићева.

Говорећи о предстојећим путовањима, посаветовала је грађане да добро процене колико готовине ће понети и да се обавезно распитају колике су провизије приликом подизања новца у иностранству.  

среда, 01. мај 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво