Читај ми!

Енергетска ефикасност зграда штеди новац и унапређује рад локалних самоуправа

У енергетску ефикасност 21 општина и град уложиће више од пола милијарде динара. Више од половине тих средстава субвенционише се из буџетског фонда Министарства енегетике. Тај посао локалним самоуправама доноси и енергетску, и еколошку и економску корист.

Локалне самоуправе чији су пројекти прошли на конкурсу, енергетски ће унапредити школе, вртиће, болнице, јавне зграде и домове културе. Новац ће искористити за куповину нове столарије, изолације зидова и крова, и за замену котлова и јавне расвете.

"Ради се о здравственој станици у Доњем Милановцу који има седам хиљада картона. Ради се о замени котлова са угља на пелет, значи идемо на енергетску ефикасност да смањимо емисију штетних гасова", каже председник Општине Мајданпек Драган Поповић.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски каже да ће градска општина Пантелеј и градска општина Црвени крст добити прилику да после више од 30 година реконструишу две школе: једну средњу и једну основну коју похађа око 1.500 ђака.

"Град ће на годишњем нивоу, захваљујући овом пројекту, уштедети за енергенте четири милиона динара", каже градоначелница Ниша.

Надлежни позивају и друге локалне самоуправе да припреме пројекте и конкуришу.

"Ми ћемо уштедети, односно нећемо емитовати у атмосферу 3.000 тона угљен-диоксида, када будемо реализовали ове пројекте. Уштедећемо близу седам милиона киловат-часова струје, уштедећемо ону енергију која се потроши око 650 домаћинства негде просечне величине. Дакле ови пројекти омогућавају један виши квалитет живота", објашњава министарка енергетике Зорана Михајловић.

Поред општина, на помоћ државе први пут могу да рачунају и грађани, и то преко Управе за енергетску ефикасност, која ће бити у функцији од идућег месеца. Kонкурс за локалне самоуправе завршава се у петак, а за грађане да замене столарију, биће отворен у јулу.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара