Читај ми!

Мопед, бицикл, аутомобил – колике су субвенције за куповину еко возила

Пандемија је убрзала не само потражњу за бициклима већ и развој бициклистичких стаза. Смањује аеро-загађење и добра је замена за градски превоз, па у Европској унији све чешће радницима који тако долазе на посао и плаћају. И у нашој земљи бицикл је све популарнији. Држава даје субенције за куповину еколошких аутомобила, а Нови Сад је први град који дотира куповину новог бицикла.

Ко воли бицикл, не мари за време, вози га и по киши и по снегу. То је главно превозно средство Мике Марковића из Летњиковца код Шапца, којим, каже, дневно прелази најмање десет километара.

"Користим дуго бицикл и сваки дан га користим, идем на посао и све обављам са њим", каже Мика додајући да би купио нови уз субвенције.

А Новосађани ће од маја, први у нашој земљи, од Града моћи да добију десет хиљада за набавку новог довоточкаша, по веома једноставној процедури.

"Сада је већ велико интересовање и то је управо разлог што смо се одлучили да у ребалансу буџета Града одредимо додатна средства и да што више бицикала видимо крајем године како се возе Новим Садом", истиче Мира Раденовић из Градске управе Новог Сада.

Како би смањиле загађење, неке европске земаље плаћају запосленима који на посао долазе бициклом: у Белгији 24 евроцента по километру, а због короне у Италији дају и до 500 евра месечно. Велика Британија плаћа поправку бицикала.

"Време ове пандемије коронавируса јесте донело више посла у радионицама и јесте већа продаја бицикала свих људи који се тиме баве. Људи су негде схватили ту потребу да просто изађу из затвореног простора и да се на безбеднији начин превозе. Генерално у целом свету је скочила и употреба бицикла", наводи Милош Ђуричић из "БицикЛО" у Лозници.

Од прошле године и наша држава субвенционише куповину хибридних и електричних аутомобила. У Србији их има тек 4.000, па у Влади очекују веће интерсовање јер је то једна од мера смањења аеро-загађења.

"За сада, према подацима, друмски траспорт загађује 22 одсто укупне емисије угљен-диоксида. И стога ће Министарство заштите животне средине да што више конкурса споведе да оваквих и сличних ствари што више субвенционише баш у циљу смањења загађења", наглашава министарка заштите животне средине Ирена Вујовић.

Подсетимо, држава помаже куповину електричних мопеда и лаких трицикала са 250 евра, субвенције за хибридна возила су, у зависности од врсте, од 2.500 до 3.500 евра, а за електрична возила 5.000 евра. У државној каси, за те намене у овој години оодређено је милион евра.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара