Читај ми!

Стижу привредници из Азербејџана

Азербејџански инвеститори крајем фебруара долазе у Србију да би разговарали о детаљима пројеката изградње хотелског комплекса у Врњачкој Бањи, експлоатације рудника Штаваљ, прераде и складиштења поврћа у зони између Чачка и Краљева, најавио саветник председника Србије за привредна питања Предраг Микић.

Представници неколико азербејџанских компанија, које је предеседник Србије Томислав Николић прошле седмице у Бакуу позвао да инвестирају у Србију, доћи ће већ крајем овог месеца, како би разговарали о детаљима пројеката изградње хотелског комплекса у Врњачкој Бањи, експлоатације рудника Штаваљ, прераде и складиштења поврћа у зони између Чачка и Краљева, и друге.

Саветник председника Србије за привредна питања Предраг Микић рекао је Танјугу да су представници бројних компанија из Азербејџана, али и других земаља, показали интересовање за отварање нових радних места у Србији, и да је то велика шанса за запошљавање младих људи.

Микић каже да оптимизму има места, јер је само у протеклих седам месеци у Србију инвестирано у вредности од 2,7 до три милијадре евра, а да за нова улагања интересовање показују не само компаније из Азербејџана, већ и Русије, Бугарске, Белорусије...

Оне су, каже Николићев саветник, заинтересоване пре свега за пројекте из области путне инфраструктуре, технолологије, енергетике, телекомуникација, те заједничка улагања са српским фирмама.

Према његовим речима, током недавне посете председника Србије Азербејџану, тамошњим привредницима представљена су три пројекта, међу којима и изградња компекса хотела, спортских терена и аквапака у Врњачкој Бањи.

"За тај пројекат је владало велико интересовање, потребно је уложити 100 милиона евра, а процене су да се он може исплатити за четири-четири и по године", рекао је Микић.

Поред тога, азербејџанским привредницима је предложен пројекат изградње слободне зона између Чачка и Краљева, укључујући аеродром Лађевци, која би обухватила 22.000 квадрадатних метара простора за прераду, конзервирање и складиштење поврћа у хладњачама.

Поред тога, предочен им је и пројекат експлоатације рудника и хидроцентрале Штаваљ у близини границе са Црном Гором, за који је, како је рекао Микић до сада било заинтересовано двадесетак инвеститора, посебно из Чешке, а процене су да се тај пројекат може исплатити за пет година. 

"Азербејџанске компаније су изразиле жељу да посете Србију и то ће се десити у наредних месец дана, у периоду од 26. фебруара до краја марта. Осим та три предложена пројекта, тамошње привреднике занимали су и пројекти изградње путне инфраструктуре, хидроцентрала, али и прерада воћа и поврћа", навео је Микић.

"Ми смо им представили пројекте, они су поставили бројна питања. Видећемо шта ће бити реализовано, али сам више него сигуран да ће ова три пројекта бити остварена у наредних годину две. Очекујем да ће уговори бити потписани већ у наредних 30-так дана", рекао је Микић.

Азербејџан је прошле године одобрио Србији зајам од 300 милиона евра за градњу аутопута од Љига до Прељине, на траси Коридора 11.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара