Читај ми!

ЕПС, дуг и утеривање дуга

Потраживања ЕПС-а готово четири пута већа од 33 милијарде динара колико би ово предузеће да позајми како би избегло банкрот. Сценарио по којем би грађани и привреда платили своја дуговања је нереалан, каже в. д. генералног директора ЕПС-а Александар Обрадовић.

Вест да највећем јавном предузећу у земљи, "Електропривреди Србије", прети банкрот, уколико не добије хитну позајмицу од најмање 33 милијарде динара, изазвала је изненађење, али и поново покренула расправе о пословању тог предузећа. Ипак, податак који је некако остао у другом плану јесте да су ненаплаћена потраживања ЕПС-а готово четири пута већа од суме коју би да позајми.

Спекулације о узроцима лоше финансијске ситуације крећу се од тога да су руководство ЕПС-а и Управни одбор у сукобу, до тврдњи да се спрема продаја предузећа по багателној цени. 

Привреда и грађани за струју дугују чак 120 милијарди динара. Наплата иде тешко, па ни најављено поскупљење, кажу, неће имати значајнији ефекат.

ЕПС-у треба 50 милијади динара да превазиђе кризу која води у банкрот. Све би било лакше када би се, кажу, на рачун предузећа слила бар стара потраживања. Осамдесет милијарди су дугови старији од 60 дана.

"Можда се деси неко чудо и наши грађани и привреда који дугују ЕПС-у одлуче да измире сва своја дуговања. Онда бих ја захвалио јавности и свим нашим потрошачима и једна мука мање за Управни одбор. Нажалост, тај сценарио није реалан", каже в. д. генералног директора ЕПС-а Александар Обрадовић.  

Све поскупљује, грађанима расту месечни издаци, па су им и рачуни за струју све веће оптерећење у кућном буџету.

Наплатити од привреде још је теже. Приоритетни потрошачи не могу да буду искључени, а дешава се да дугују и државне институције.

Бранислав Вукосављевић, директор Дирекције за економске и финансијске послове ЕПС-а, каже да има много предузећа која су у реструктурирању, те да је њима веома тешко наплатити. 

"Има доста камате из претходног периода и то су износи који су нагомилани током претходних година", објашњава Вукосављевић.

У ЕПС-у стрепе од блокаде рачуна јер им, кажу, само до краја марта на наплату доспева од 15 до 20 милијарди динара текућих обавеза, а томе треба додати и плате за 35 хиљада запослених. Иако има вишка, у најављеној реорганизацији отпуштања, кажу, неће бити.

"Сви ти људи који су унутра у постојећим привредним друштвима они ће наставити да раде или према снабдевању или према дистрибуцији и одржавању мреже", каже директор Дирекције за правне послове ЕПС-а Драган Вељић.

Из ЕПС-а упозоравју да тешка финансијска ситуација угрожава инвестиције, од којих зависи и снабдевање струјом. Ако се нешто не промени, најављују измене Акционог плана улагања.

Број коментара 36

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара