Ђоговић: ЕПС неће банкротирати

Неопходно је да ЕПС што пре крене у реструктурирање, каже сарадник Института за тржишна истраживања Саша Ђоговић и истиче да Влада хитно мора да помогне том предузећу. Ђоговић каже да за ЕПС треба пронаћи стратешког партнера.

Електропривреда Србије неће банкротирати, али ће Влада Србије хитно морати да помогне том јавном предузећу на које се ослања читава домаћа индустрија, оценио је сарадник Института за тржишна истраживања (ИЗИТ) Саша Ђоговић.

Ђоговић је агенцији Бета рекао да су лоша финансијска ситуација ЕПС-а и вишемилионски дуг у еврима последица нерационалности пословања зарад очувања социјалног мира ниском ценом струје.

"Због нерационалности пословања у претходном периоду и због социјалне демагогије, где је ЕПС био и јесте политичко предузеће које има наглашену социјалну димензију, па је цена електричне енергије социјалног карактера за све грађане и привреду, то јавно предузеће се нашло у дуговањима", рекао је Ђоговић.

Он је нагласио да је до финансијског урушавања система ЕПС-а дошло због функционисања "партократске државе, односно држава у којој су политички интереси на пиједесталу".

"До банкрота ЕПС-а неће доћи и очекујем да ће Влада Србије морати у кратком року да изађе у сусрет и помогне ЕПС-у да функционише, јер је његов рад жила куцавица читаве домаће индустрије", рекао је Ђоговић и додао да је потребно повећање цене електричне енергије
и њено довођење у тржишне оквире.

Сарадник ИЗИТ-а је истакао да је неопходно да ЕПС што пре крене у реструктурирање, али сматра да држава и даље треба да остане већински власник.

"Енегргетски сектор је једна од стратешких грана, што је препознала и Влада Србије. Зато је потребно за ЕПС пронаћи стратешког партнера, да се кроз докапитализацију и кроз улагања у обновљиве изворе енергије обезбеди довољно струје за домаће тржиште, али и за извоз", рекао је Ђоговић.

Он је још рекао да сматра да се треба позабавити и вишком запослених у том јавном предузећу, јер, како је навео, "не може се ЕПС стављати у тржишне услове, с тржишним ценама струје, а уз вишак радника".

ЕПС је јуче обелоданио да му је хитно потребна позајмица од 300 милиона евра, како би избегао банкрот.

Тај кредит би омогућио отплату доспелих рата ранијих позајмица ЕПС-у, јер то предузеће нема новца да редовно измирује обавезе према кредиторима.

"У случају да Управни одбор ЕПС-а не одобри расписивање тендера за набавку најповољнијег кредита, компанији прети банкрот врећ крајем марта", рекао је Бети директор сектора за односе с јавношћу ЕПС-а Милан Миросављевић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара