Читај ми!

Виши стандард на дугом штапу

Стабилнији курс и троструко нижа инфлација циљеви су централне банке за следећу годину. Стручњаци упозоравају да ће у 2013. години поскупљења бити већа, а стандард се неће поправити.

Готово троструко нижа инфлација од овогодишње и без великих промена курса основни су циљеви Програма монетарне политике за наредну годину, који је објавила Народна банка Србије. Стручњаци упозоравају да ће цене више расти, уз оцену да се бољем животу у 2013. години не можемо надати.

Ове године Народна банка Србије рачунала је с инфлацијом између два и по одсто и пет одсто. Kриза се захуктала, у целом свету, Србију је у фебруару оковао лед, а летос дотукла суша. Поскупљењима као да није било краја и за 11 месеци инфлација је достигла 12 процената. Наредне године народна банка очекује бољу ситуацију и мање поскупљења, посебно од лета.

Циљана инфлација за 2013. годину износи четири одсто плус-минус један и по одсто што је изнад нивоа дефиниције ценовне стабилности и циљане инфлације у развијеним земљама (од два до два и по одсто).

Зоран Петровић из Рајфајзен банке сматра да ће то бити велики изазов, додајући да ће инфлација вероватно бити нешто виша.

Народна банка Србије ће и даље водити политику руковођеног пливајућег курса.

Из централне банке поручују да ће интервенисати на девизном тржишту ради смањења прекомерних осцилација курса или стимулисања промета.

Курс је неозбиљно прогнозирати, али, кажу, наредне године динар ће бити стабилнији.

Владимир Чупић из Хипо-Алпе адриа банке сматра да се стичу предуслови за стабилизацију динара по неколико основа. "Прво по основу очекиваног већег девизног прилива и по основу нижег фискалног дефицита", каже Чупић.

Зоран Петровић из Рајфајзен банке каже да се у тој банци надају да ће курс динара остати стабилан и да ће пратити стопу инфлације.

Од инфлације, курса и привредног раста зависи колико ћемо зарађивати и трошити.

Према речима економисте Ивана Николића, стандард је и даље у паду, али постоје наговештаји да би његов суноврат коначно могао бити приведен крају и да би већ у другој половини године могао да се догоди позитиван преокрет.

"Ми све базирамо на небу и на светској тражњи за 'Фијатовим' аутомобилима. Без те две ствари нема значајнијег опоравка раста, привреде, извоза и БДП-а, па самим тим ни стандарда", истиче аналитичар Милан Ћулибрк.

И док економисти упозоравају да година носи много изазова, Народна банка обећава да ће и сама и у сарадњи с Владом предузимати мере да се очува стабилност финансијског система.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара