Читај ми!

Банка за ризичне кредите?

У односу на 2008. годину, три пута више грађана и предузећа у земљи не може да враћа кредите. Народна банка Србије припрема решење за ненаплативе кредите, а помиње се и оснивање посебне банке за ризичне кредите.

Од почетка кризе, број ризичних кредита порастао је три пута. Сваки десети грађанин који се задужио, касни са враћањем позајмице. У привреди, ситуација је још алармантнија - свако четврто предузеће има проблем са отплатом дуга.

Због тога ће Народна банка Србије ускоро представити конкретна решења за ненаплативе кредите. Као опција се помиње и оснивање посебне банке за ризичне кредите. Слична решења постоје у Шпанији, Хрватској и Словенији.

Проблеме враћања кредита у привреди немају само они који се нису задужили, а таквих је мало.

"Дефинитно би отписивање камата било једино што би заиста помогло предузећима. Све остало што би значило продужавање времена исплате обавеза, а обавезе су ту и тешко се покривају из реалног пословања, у ствари су само продужетак једне врсте агоније и утеривање привреде из једних кредита у друге", каже Дијана Глигоријевић из компаније "Телегруп".

За банкаре отпис камата за сада није опција.

"Онда би и они који су за сада уредне платише рекли -  па, чекајте, онда ћемо и ми престати да плаћамо обавезе, па ће нам остати камате. Дакле, није једноставно то решење и проблем је у потпуности ескалирао када је кренула велика економска криза. Ми имамо троструко повећање доцње и код грађана и код привреде", каже секретар Удружења банака Верољуб Дугалић.

Народна банка најавила је оснивање посебне банке за ненаплативе кредите, а Дугалић сматра да би то било растерећење за билансе банака.

"Питање је како би то на крају утицало на финансијске резултате, а вероватно би то највише погодовало онима који нису у могућности да плаћају своје обавезе", сматра Дугалић.

Међутим, ни банке не могу да буду здраве ако је привреда болесна.

"Србија је међу рекордерима по ненаплативим потраживањима. Неке друге земље су примениле одређена решења, у смислу пребацивања те групе потраживања на посебно тело. Србија мало касни и могуће је да је право време да се сада приђе том решењу", сматра Владимир Вучковић из Фискалног савета.

Из привреде поручују да би таква банка помогла, али да већ сада по закону може да се уради такозвано финансијско реструктурирање.

"Не можете помоћи привредном субјекту ако му само репрограмирате кредит. Њему треба интензивирање пословне активности да би он и убудуће тај кредит могао да враћа", истиче сматра потпредседница Привредне коморе Србије Видосава Џагић.

Сто хиљада грађана касни са отплатом кредита. Да је ситуација алармантна, показали су прошлог месеца када су се, први пут од почетка кризе, више раздужили него задужили. Једина позајмица којој остају верни је - кеш кредит, који је међу најскупљима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара