Читај ми!

Николић: ЕБРД пример пословним банкама

ЕБРД добар пример како једна банка може да утиче на судбину фирме са којом сарађује, рекао Томислав Николић током обиласка “Сојапротеина” са председником те банке Сумом Чакрабартијем. Пословне банке треба да се ману спекулација и окрену улагањима у српску привреду, поручио Николић.

Председник Србије Томислав Николић рекао је да је Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) добар пример како једна банка може да утиче на судбину фирме са којом сарађује.

Обилазећи фабрику "Сојапротеин" у Бечеју заједно са председником ЕБРД-а Сумом Чакрабартијем, Николић је поручио пословним банкама у Србији да се ману спекулација и окрену улагањима у српску привреду.

"Ово би могао бити пример многим нашим пословним банкама, чија руководства би требало да се ману спекулација на тржишту хартијама од вредности, новцем и финансирањем сумњивих или непостојећих пројеката већ да се угледају на ЕБРД, која је дошла најпре да би кредитирала, затим помагала друге банке да кредитирају, а онда постала и деоничар" објаснио је Николић.

Николић је поновио да је Србији потребна Развојна банка, из које би сваки грађанин добијао средства, а не да се она деле партијским друговима, већ, како је навео, онима који ће моћи да их врате и да подижу Србију.

У случају "Агробанке" Николић је рекао да истрага треба да установи ко је био коруптиван.

Честитајући управи "Викторија групе", у оквиру које послује "Сојапротеин", на добрим резултатима, Николић је поновио да ће Србија у наредном периоду морати много да улаже у пољопривреду и енергетику.

"Људи се морају уверити у то да се од пољпривреде може лепо и добро живети", поручио је Николић и поновио да је управо компанија "Сојапротеин прави пример, јер Викторија група није дозвозила да она пропадне него је развила добар производ и подигла га, како је рекао, до "великих висина".

"Србија производи генетски немодигфиковану соју", подвукао је Николић, указујући да "ће сви у свету можда производити само генетски модификовану храну" и да ће тада морати да се обрате Србији да помогне са својим производом.

Према његовим речима, Србија никада неће приступути групи земаља која производе генетски модификовану храну. "Нисмо толико сиромашни да морамо сами себе да убијамо", истакао је Николић.

Чакрабарти: "Беохемија" сјајан пример партнерства

Председник Европске банке за обнову и развој обишао је Фабрику течних и прашкастих детерџената, козметичких производа и амбалаже у"Беохемија" Зрењанину, за чији развој је ЕБРД, са четири комерцијалне банке, обезбедила прошле године кредит од 68 милиона евра.

После обиласка три савремена погона на периферији Зрењанина, Чакрабарти је рекао да је то инвестиционо улагање сјајан пример партнерства и да је "Беохемија" протеклих годину дана постигла изузетне резултате, што потврђују раст прихода од 40 одсто и значајан извоз у земље региона.

Председник ЕБРД је оценио да та банка може да уради и оно што не могу саме комерцијалне банке, зато што преузима и ризичне пројекте, који се не би остварили без успешног руководства, као и знања и способности запослених.

"Тиме је наше партнерство постигло успех и ја се радујем новим пословима", истакао је Чакрабарти.

Генерални директор "Беохемије" Жељко Жунић је рекао да су ЕБРД и четири комерцијалне банке значајно допринели запаженим резултатима како у зрењанинским погонима тако и у фабрици "Далија" у Београду и у вршачкој фабрици "Хемија Бриксол".

"Инвестициона улагања су омогућила раст прихода, извоза, а уз повећање продуктивности и смањење потрошње енергије", истакао је Жунић.

Жунић је најавио повећање извоза и изван Балкана, где је "Беохемија" већ на лидерској позицији.

Сума Чакрабарти је јуче рекао да ће ЕБРД ове године уложити у Србији око 400 милиона евра, а исто толико очекује се и у 2013. години.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво