Читај ми!

Мање крава, скупље млеко

Пошто је сточни фонд у Србији све мањи, производња млека, из године у годину, опада. Трошкови производње порасли, па су поједине млекаре повећале цене од два до десет одсто.

Производња млека у Србији опада из године у годину, јер је сточни фонд све мањи.

Старењем чланова домаћинстава у нашим селима смањују се могућности исплативе производње хране. На пример, пре три године у стајама земљорадника било је 586 хиљада крава, годину дана касније 26 хиљада мање, а прошле још мање - 542 хиљада грла.

"Имам четири краве, ту смо ја и мајка и жена, радимо, деца су отишла од куће. Док ми можемо да радимо нешто ће се и направити, кад не будемо могли, неће бити ни крава ни млека", каже Радослав Вуковић из села Сипића код Крагујевца.

Годинама производња млека стагнира, мало је урађено и на измени расног састава, па не чуди што је годишња производња око три хиљаде литара по крави, односно два пута мања од просека у Западној Европи.

Радиша Голубовић из Сипића каже да има више грла него пола села. "Нико то више неће да ради, јер је обавеза велика", додаје Голубовић.

Имлек откупљује млеко за 36 динара за литар, а Млекара Куч плаћа од 28 до 36 динара, у зависности од количина и квалитета млека. Шабачка млекара и млекара Мегле у Крагујевцу повећале су цене готовим производима од два до десет одсто. Друге млекаре за сада још не размишљају о поскупљењу.

Јездимир Куч из крагујевачке Млекаре Куч напомиње да се цена млека се сигурно неће мењати, јер је пад потражње евидентан, а продаја се смањује.

Из аграрног буџета усмерена су значајна средства за подстицање производње млека, што је привукло пре свих млађе земљораднике да гаје расне краве.

"Обзиром да је држава у последње две, три године доста уложила у ову производњу кроз премије и подстицаје генетском сточарству, за очекивати је да држава очува ову производњу од великих и наглих промена", сматра Ненад Будимовић из Привредне коморе Србије.

Стручњаци су израчунали када би земљорадници повећали дневну производњу само за литар млека по крави укупан годишњи приход произвођача и прерађивача млека био би већи за 50 милиона евра.

Око 260 хиљада домаћинстава има пола милиона крава, чак њих 95 одсто држи до пет крава, а дневно производи педесетак литара млека.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара