Читај ми!

Словенија у реду за помоћ?

Због ризичних кредита и високог јавног дуга, Словенија би могла да затражи финансијску помоћ од Брисела. Иако Љубљана то негира, аналитичари не искључују такву могућност. То би била опомена за читав регион, укључујући и Србију.

После Грчке, Ирске, Португала, Шпаније и Кипра, и Словенија би могла да затражи финансијску инјекцију од око три и по милијарде евра од Брисела и то за банкарски сектор, односно за стабилност Нове љубљанске банке и још две банке.

Министар финансија Словеније Јанез Шуштерчић каже да у овом тренутку Словенији и словеначким банкама није потребна помоћ Брисела јер Љубљана проблеме може да реши сопственим средствима.

"Међутим, имајући у виду целокупну ситуацију, односно уколико се појаве нови ризици, онда ту могућност не треба искључити за наредну годину", истиче Шуштерчић.

Аналитичари, међутим, нису уверени да ће банке у Словенији успети саме да се изборе са растом ризичних кредита.

Потпредседник Европског пословног савета подунавских земаља Владимир Круљ каже да у овом тренутку постоје четири милијарде евра ризичних пласмана словеначких банака. То су они кредити за које није сигурно да ће уопште бити враћени. "То је осам одсто у односу на укупне билансе и то је ниво када се Шпанија обратила за помоћ Бриселу", наводи Круљ.

Као други разлог за финансијску помоћ наводи се опште присутна бољка - раст јавног дуга. У региону, по учешћу јавног дуга у бруто домаћем производу Словенија је на трећем месту.

Прва је Србија, где је учешће јавног дуга у БДП-у 51,1 одсто, у Црној Гори је 48,1 одсто, у Словенији 47,4 одсто, Хрватској 43,9 одсто и у Македонији 32,7 одсто.

Председник Привредне коморе Србије Милош Бугарин каже да ће Словенија, да би сервисирала своје обавезе и закрпила буџетске рупе, морати да затражи помоћ од међународних финансијских институција. Међутим, случај Словеније је, како наводи и аларм за Србију, јер ми немамо привредни раст који би нам омогућио да се више задужимо.

Словенци, пак, верују да ће нове владине мере базиране на штедњи довести до привредног опоравка.

Амбасадор Словеније у Србији Франц Бут каже да ће са новим инвестицијама доћи до већег економског раста. Бут додаје да би то било добро и за Србију, јер доста словеначких предузећа ради у нашој земљи.

И уколико добију новац од Брисела, аналитичари кажу да ће Влада у Љубљани бити на тесту како ће га употребити и колико ће покренути привреду. А то се тиче и Србије јер је код нас завршила свака трећа словеначка инвестиција.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара