Читај ми!

Железара на тихом ходу до септембра

Друга висока пећ у Железари "Смедерево" на тихом ходу од 10. јула уз услов да поново почне да ради пуним капацитетом 1. септембра и да не буде отпуштања радника, договорено на састанку представника синдиката и Владе Србије.

Представници менаџмента и синдиката Железаре "Смедерево" и Владе Србије договорили су се да друга висока пећ Железаре од 10. јула до 1. септембра буде на тихом ходу и да не буде отпуштања радника.

Гаранције које су представници синдиката добили од владе требало би да буду потврђене на седници у четвртак.

Министар економије Небојша Ћирић рекао је новинарима да је то привремена ситуација и да је то тренутно, с економског и оперативног становишта, најбоље за Железару.

Ћирић је потврдио да неће бити отпуштања радника и гашења смедеревске челичане и да ће производња бити обновљена од 1. септембра.

Радници Железаре ће до тада, како је рекао Ћирић, бити на одмору или плаћеном одсуству.

Председник Самосталног синдиката Синиша Прелић рекао је да су радници добили уверавања да неће бити отпуштања и да неће остати без посла, јер се запослени плаше да не буде потпуно угашена железара.

Он се сложио са министром да је привремена обустава производње за сада најбоље решење и рекао да очекује да ће и нова влада схватити значај и важност Железаре "Смедерево" за српску привреду.

Прелић је објаснио да неће сви запослени одједном ићи на плаћено одсуство за које ће добијати 60 одсто зараде већ ће се то одвијати сукцесивно током јула и августа.

Менаџмент те челичане најавио је прошле седмице да ће у првој недељи јула рад на другој високој пећи у Железари "Смедерево" бити пребачен на режим тихог хода због потребе да се промени начин финансирања компаније.

Железара "Смедерево" је крајем јануара прешла у руке државе, пошто ју је Влада Србије откупила за један долар од америчке компаније "Ју-Ес Стил", која се повукла, јер је пословала са губицима.

Влада Србије 18. априла расписала је тендер за избор стратешког партнера за Железару "Смедерево" у којем је крајњи рок за достављање обавезујућих понуда до сада три пута померан. Последњи пут продужен је до 10. септембра.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара