Читај ми!

Састанак Организације црноморске сарадње

Конференција министара Организације црноморске економске сарадње завршена. Током шестомесечног председавања Србија је промовисала дијалог и сарадњу земаља чланица, истакла помоћница министра спољних послова Слађана Прица.

Састанак Савета министара спољних послова држава чланица Организације црноморске економске сарадње (БСЕЦ) завршен у Београду. Отварајући 26. скуп те организације, помоћница министра спољних послова Србије Слађана Прица истакла је да је њен циљ да црноморски регион постане регион без суседских проблема.

"Наш циљ је да постанемо регион без суседских проблема, и део света који је проспепритетан и миран. Током шестомесечног председавања Србија је промовисала дијалог и сарадњу земаља чланица, атмосферу поверења, поштовања", нагласила је Прица додајући да та организације има све већу улогу у концепцији и имплементацији заједничких пројеката у региону.

Она је подсетила да је Београд прошле године био симболично центар сарадње у региону, и да је одржано више од 100 састанака, међу којима и многи састанци БЕСЦ.

Црноморски регион, према њеним речима, је регион са специфичним карактеристикама, и ресурсама, указујући да "наш кутак света" важи као важан транспортни и трговински чвор према Азији.

Прица је подсетила, да је заједничка београдска декларација о климатским променама и зеленој економији усвојена крајем априла, и подсетила да се ради о документу који обавезује чланице да раде заједно у адаптацији стратегије, која пружа и оквир за инструменте који треба да буду усвојени, а узима у обзир најбоље праксе субрегионалног нивоа.

Суочавање са ефектима климатских промена је важно, нагласила је она додајући да Србија наставља да ради на конкретним иницијативама, јер сматра да треба да будемо део заједничких мера у борби против ефеката климатских промена.

Она је навела и да је приоритет српског председавања била енергетика, односно диверзификација енергената. Прица је поменула гасовод Јужни ток, истакавши да је регион спреман да подржи сваки други пројекат који би био финансијски осигуран, и који би омогућио коришћење пуног капацитета.

Поред тога, како је рекла Прица, Србија је промовисала партнерство БЕСЦ са ЕУ, а у фебруару је одржан први састанак са ЕУ пред усвајање стратегије Уније за црноморски регион.

На затварању 26. министарског састанка, помоћница министра спољних послова Србије Слађана Прица уручила је заменику шефа турске дипломатије Начију Коруу чекић који симболизује председавање том организацијом.

Србија ће званично 26. јуна на самиту БСЕЦ-а у Истанбулу предати Турској председавање које ће ступити на снагу 1. јула.

Кору је рекао да ће приоритети Турске, као председавајућег БСЕЦ, бити јачање сарадње у области трговине, инвестиција, енергетике, транспорта и културе.

БСЕЦ је основана на Самиту шефова држава и влада једанаест земаља (Русија, Турска, Бугарска, Румунија, Украјина, Молдавија, Грчка, Азербејџан, Јерменија, Грузија, и Албанија) ширег црноморског региона 25. јуна 1992. године, у Истанбулу. Србија је чланица БСЕЦ од априла 2004. године, а 1. јануара 2012. преузела је шестомесечно председавање том организацијом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара