Читај ми!

"Јужни ток" у децембру

Полагањем цеви у Црно море у децембру ће почети градња гасовода "Јужни ток", најављују из "Гаспрома". Гасовод ће пролазити кроз Србију, али још увек није утврђена тачна путања. Капацитет "Јужног тока" биће 63 милиона кубика гаса, а инвестиција је вредна 10 милијарди евра.

Градња гасовода "Јужни ток", инвестиције вредне 10 милијарди евра дефинитивно почиње у децембру. То је прошле седмице потврдио руски председник Владимир Путин, а више пута и челници "Гаспрома".

Државе на траси гасовода увелико припремају пројекте за своје земље. И Словенија је са "Гаспоромом" основала заједничко предузеће, а Србија почела израду просторног плана за део кроз нашу земљу.

Изградња "Јужног тока" почеће крајем године, како нављују у "Гаспрому", паралелним полагањем две линије гасовода по дну Црног мора. Планиране су укупно четири линије капацитета 63 милијарде кубних метара гаса. У "Гаспрому2 прецизирају и рокове градње.

"Не сумњам да ће до децембра 2015. земни гас 'Јужним током' доћи до европских потрошача", поручује Алексеј Милер, Председник Управног одбора "Гаспрома".

Планирано је да копнени део гасовода иде кроз Бугарску, Грчку, Србију, Мађарску, Хрватску, Словенију и даље до Италије и Аустрије. За сада се зна да гасовод улази у нашу земљу из Бугарске, а излази у Мађарску.

"Генералним пројектом предвиђена је могућност фазне изградње уз истовремену изградњу примопредајних, мерних и компресорских станица које ће омогућити довољан проток односно предвиђене капацитете протока природног гаса", каже Александра Дамјановић из Министарства животне средине и просторног планирања.

Влада Србије је још почетком године донела одлуку о просторном плану посебне намене за "Јужни ток". У надлежном министарству обећавају да ће тај документ урадити на време, јер без њега нема локацијских и грађевинских дозвола. Када буде готов тачно ће се знати и чије ће земљиште на траси гасовода ући у процес експропријације.

"Агенција за просторно планирање Републике Србије започела је израду овог просторног плана и, према информацијама које имамо, тај план би требало да буде завршен до краја ове године", каже Александра Дамјановић.

Важно је, кажу, и да и "Србијагас" заврши што пре пројекат целог гасовода.

Генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић најављује да ће се ових дана водити разговори и у Загребу, око кракова гасовода који ће ићи према Хрватској, а један крак би требало да иде и према Босни и Херцеговини и Републици Српској.

"Тако да укупни капацитети 'Јужног тока' који треба да се изгради укључујући и ново складиште Српски Итебеј у овом моменту су у "Србијагасу" у пројектном смислу на столу", поручио је Бајатовић.

Акционари "Јужног тока" су руски "Гаспром", италијански "Ени", француски ЕДФ и немачки БАСФ.

У "Гаспорому" сматрају да ће изградњом гасовода "Јужни ток" и "Северни ток" потпуно осигурати снабдевање европских потрошача гасом.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара