Развијање домаће економије без ММФ-а

Србији треба сопствени развојни модел, уместо сарадње са Међународним монетарним фондом, изјавио економиста Зоран Попов. Историја пуна примера, где је прекид сарадње био позитиван подстрек економији, наводи Попов.

Економиста Зоран Попов сматра да Србија треба да нађе сопствени развојни модел, уместо наставка сарадњу са Међународним монетарним фондом.

Искуство је показало да су земље које нису сарађивале са ММФ-ом оствариле изванредне резултате, попут Словеније, Чешке и Словачке, па је економска ситуација у тим земљама неупоредиво боља него код нас, наводи Попов, за агенцију Танјуг.

Према његовим речима, у новијој историји не постоји ниједан пример да је ММФ допринео брзом развоју неке од земаља у свету, већ се то дешавало управо без уплитања Фонду развојну политику једне земље.

"Фонд препоручује Србији да штеди, да отпушта вишак радне снаге, смањује зараде у јавном сектору и пензије, што ће довести до пада агрегатне тражње у земљи, послодавци ће смањити производњу и почети да отпуштају вишак запослених, тако да ће економска ситуација бити још лошија", каже Попов.

Уколико Србија успе да привуче 10 милијарди евра капитала и то инвестира, укупан домаћи производ (БДП) земље би порастао са 30 милијарди евра на 60 милијарди и јавни дуг би пао са 45 на око 30 одсто БДП, објашњава Попов.

Прво пољопривреда, потом индустрија

У Србији је важно да што пре почне обнављање пољопривреде, а потом и индустрије, сматра Попов. Заговорници сарадње са ММФ прете "судњим даном" и тврде да прекид сарадње Србије са том међународном институцијом, води у глад и сиромаштво, каже он.

Чињеница је да ниједан од заговорника те тезе није навео пример неке земље, која је сарађивала са Фондом, па се због тога се брзо развила и остварила спектакуларне економске резултате у протеклих 20 до 30 година, подсећа Попов.

Попов сматра да политика ММФ није у функцији развоја земаља са којима има аранжман, већ у фунцији глобалног капитала и указује на примере неких европских земаља које су почеле убрзано да се развијају након прекида сарадње са фондом.

Као примере Попов је навео Бразил, Аргентину, Русију крајем деведесетих година, Чиле после свргавања диктатора Аугуста Пиночеа, па ту државу сада зову "Скандинавија Јужне Америке".

"Нико не може да каже да те земље нису оствариле изузетне економске резултате, када су прекинуле са неолибералном економском политиком", наглашава Попов и додаје да у свету има 13 до 14 земаља, које су се од педесетих убрзано развијале и имале годишњу стопу раста ГДП од седам и више одсто.

"Ниједна од тих земаља није сарађивала с ММФ", предочио је Попов и навео Јапан, НР Кина, Индија, земље тзв. "азијске тигрове" као што су Јужна Кореја, Тајван, Хонгконг.

На питање како финансирати раст у случају прекида сарадње с ММФ, Попов је одговорио да треба користити све могуће начине, од привлачења страних инвестиција и зајмова, стратешких партнера, па чак и улагањем девизних резерви и стимулисањем домаће штедње.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара