Читај ми!

Шошкић: Фискална консолидација пред новом владом

Уколико нова влада не спроведе мере фискалне консолидације, динар ће наставити да слаби, а порашће цена отплате јавног дуга, каже гувернер Народне банке Србије Дејан Шошкић. Последица таквог сценарија била би раст референтне каматне стопе, истиче Шошкић.

Гувернер Народне банке Србије Дејан Шошкић рекао је да би, у случају да нова влада не спроведе мере фискалне консолидације, порасли притисци на слабљење домаће валуте, као и цена финансирања јавног дуга државе.

Шошкић је на конференцији за новинаре у Новом Саду истакао да би последица таквог сценарија, за који НБС не верује да ће се десити, била и повећање рестриктивности монетарне политике, односно раст референтне каматне стопе.

Шошкић је прецизирао да је монетарна политика већ сада рестриктивна за земљу на нивоу привредног раста какав има Србија и додао да до последњег повећања референтне каматне стопе није морало доћи да су монетарна и фискална политика биле синхронизоване.

Гувернер је напоменуо и да ће у будућности степен рестриктивности монетарне политике зависити од тога којом брзином ће бити примењиван програм фискалне консолидације и од обнове аранжмана са ММФ-ом.

Када се Србија буде вратила на тај пут, лако је могућа не само стабилизација курса, односно да притисци на слабљање динара не само буду заустављени, него и да се преокрену, поручио је Шошкић.

Шошкић је рекао да очекује да ће после априлске, уследити благи раст инфлације под дејством нове пољопривредне сезоне и раста цена хране, а у другој половини године због раста цена под дејством курса и раста цена под контролом државе.

Према његовим речима, евентуално повећање пореза на додату вредност имало би једнократан утицај на раст инфлација, а монетарна политика по правилу на такве шокове не реагује.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара