Читај ми!

Банке плаћају за банке

Европска комисија представља нова правила за банкарско пословање. Намера је да се пресече веза између кризе у банкарском сектору и новца пореских обвезника. Ако план Европске комисије заживи, био би то корак ка стварању банкарске уније у еврозони.

Нови ударац европској економији - једна од најутицајнијих кредитних агенција снизила је рејтинг највећим аустријским и немачким банкама, међу којима је и чувена "Комерц банка". Разлог су неповољне околности на централноевропским и источноевропским тржиштима и ризик од дужничке кризе у еврозони.

Чини се да никад није било више разлога да Европска комисија уведе нова правила у банкарско пословање.

Многе банке у свету нису успеле да без последица прођу кроз финансијску кризу и примале су помоћ из државне касе, боље рећи од новца пореских обвезника.

Нова правила које Европска комисија намерава да уведе у банкарско пословање треба да спрече да се посрнуле банке спасавају тим новцем и да криза неких банака у појединим земљама угрози цео банкарски сектор.

Европски комесар за унутрашње тржиште Мишел Барније каже да је намера да се пресеча веза између кризе у банкарском сектору и новца пореских обвезника.

"Морамо да се припремимо за будућност и избегнемо такве кризе. Свака држава мора да има одговарајућа средства да крене у акцију док није касно, да спречи да ризик прерасте у кризу, а криза у катастрофу. Не желимо да владе буду притеране уз зид и да немају другу могућност него да катастрофу спречавају новцем пореских обвезника. Одговорност морају да сносе банкари и акционари банака", каже Барније.

Аналитичари критикују Брисел за неблаговремену реакцију, јер су прошле четири године од почетка кризе. Нова правила неће се примењивати пре 2014, сувише касно да се порески обвезници заштите за случај да шпанским банкама, а можда и кипарским, затреба помоћ.

Шпанија, међутим, ублажава нагађања да је приморана да затражи помоћ од европских партнера и ММФ-а, барем не пре него што крајем јуна независни ревизори не процене њен банкарски сектор. Шпанији за опоравак тог сектора треба 80 милијарди евра.

"Уопште нисам разговарао ни о каквој интервенцији, него о економској политици шпанске владе, политици штедње и економских реформи чији је циљ да нас врати на пут економског раста. Понављам, није било ниједне речи о могућој помоћи за спасавање", каже Луис де Гуиндос, министар економије Шпаније.

Ако план Европске комисије заживи, био би то корак ка стварању банкарске уније у еврозони, коју заговара први човек Европске централне банке Марио Драги. Међутим, на том путу има препрека.

Велика Британија не допушта могућност да се уведе контрола финансијских услуга, а Немачка не намерава да потписује било шта што би је обавезало да плаћа за пропаст неке банке у другој земљи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара