Читај ми!

Тадић у Трсту

Србија је из неколико разлога најпогоднија дестинација за италијанске инвеститоре, рекао председник Србије Борис Тадић на српско-италијанском пословном форуму у Трсту. Председник регије Фриули-Венеција Ђулија Ренцо Тондо потврдио да је та регија веома заинтересована да сарађује са Србијом.

Председник Србије Борис Тадић поручио је, отварајући италијанско-српски бизнис форум у Трсту, да је наша земља из више разлога најприроднији партнер за економску сарадњу и најпогоднија дестинација за италијанске инвеститоре.

"Србија је од велике важности за Италију, јер има посебне споразуме о слободној трговини са Казахстаном, Русијом, Турском, Белорусијом, земљама чланицама ЦЕФТА, а ускоро и са Украјином", рекао је Тадић и подсетио да је реч о тржишту од преко 850 милиона становника.

Обраћајући се учесницима бизнис форума, који су заједнички организовале Србија и италијанска регија Фриули-Венеција Ђулија, Тадић је истакао да италијанске компаније сарадњом са Србијом могу да рачунају на преимућства која пружају такви преференцијални споразуми и да на тај начин, заправо, очувају радна места у Италији и допринесу развоју италијанске привреде.

Председник Србије указао је да је дебата о томе да ли Србија одузима радна места грађанима Италије зато што италијанске компаније инвестирају у нашој земљи – излишна.

Према његовим речима, земље са којима Србија има повлашћене споразуме су управо оне земље које проширују своја тржишта, што је, свакако, погодност за италијанске произвођаче.

Тадић је указао и на чињеницу да свака нова италијанска компанија која дође у Србију може да рачуна са својевсрном логистичком структуром, имајући у виду да 30 одсто банкарског сектора у Србији "покривају" италијанске банке, да су кључна осигуравајућа друштва у Србији италијанска, те да у нашој земљи има још мноштво других инвестиција који италијанским компанијама чине познатијим амбијент у ком ће да послују.

"Томе бих додао", рекао је Тадић, "и чињеницу да Србија има посебне односе са бројним земљама чланицама Покрета несврстаних, са којима Италија нема тако продубљене везе".

"Сарадња српских и италијанских привредника нема границе и могућа је у свим секторима", констатовао је председник Тадић и додао да технолошке иновације чине сектор у којем је посебно могуће заједнички направити велики искорак.

Према његовим речима, постоје планови за инвестиције у енергетски сектор у Србији, при чему је подвукао да је неискоришћен сектор производње енергије из биомасе, те да су инвестиције у ту област од стратешког значаја за Србију. Такође, Тадић је изразио жељу за продубљивање сарадње у авио-индустрији.

Заједнички пројекти

Председник регије Фриули-Венеција Ђулија Ренцо Тондо потврдио је велики интерес те регије да сарађује са Србијом.

Тадић и Тондо оценили су да инвестиције италијанских предузећа у Србији доприносе очувању радних места у Италији.

Тондо је, на заједничкој конференцији за штампу, рекао да Италија може да има користи од споразума о слободној трговини, које Србија има са другим земљама, а посебно са Русијом и Турском.

Он је оценио да сарадња са Србијом може помоћи да млада стручна снага остане у Италији и да се не сели у иностранство.

Тондо је у том контексту поменуо и меморандум о инвестицији компаније "Данијели" у Србији, рекавши да ће, на пример, и та сарадња омогућити задржавање младих стручњака и знања у Италији.

Председник Тадић је, одговарајући на питање новинара да ли италијанске компаније треба да отварају погоне у Србији или у Италији, указао да сарадња, попут сарадње са "Данијелијем", подразумева да и Србија инвестира, јер је реч о заједничком пројекту. Према његовим речима, исти случај је и у вези са инвестицијама "Фијата" у Србији.

"Заједно се бринемо о ситуацији у Италији, као и што се Италија брине о стању у Србији. Србија је прави партнер, дугорочни партнер и нема алокације инвестиција у Србији, већ је то ефекат интернационализације наших економских односа. Учествујемо на трећим тржиштима заједно", истакао је Тадић.

И председник Привредне коморе Србије Милош Бугарин рекао је да нема разлога за стрепњу италијанских радника да ће остати без посла због тога што италијанске компаније инвестирају у Србији.

Првог дана посете Италији, председник Србије састао се у Милану са председником регије Ломбардија Робертом Формигонијем, а потом и са италијанским привредницима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара