Читај ми!

Порез на рате

Од почетка године око 600 предузећа и физичких лица договорило је са Пореском управом репрограм дуга за неплаћене порезе и доприносе. Порески обвезници журе да свој статус регулишу пре објављивања новог списка дужника почетком априла.

Репрограм дуга за неплаћене порезе и доприносе, од почетка године, са Пореском управом договорило је око 600 предузећа и физичких лица. Велико интересовање пореских обвезника да се враћањем на рате реше дугова, уследило је после јануарског објављивања првог списка највећих дужника и измене закона којом је дозвољено да се дуг до 500 хиљада динара враћа на рате, без давања хипотеке.

Како је путнику ухваћеном без карте у градском превозу, могло је да осети и пословодство ГСП-а, када је почетком јануара обелодањено да њихова фирма порезницима дугује милијарду и по динара. После двомесечних договора, решење је на помолу.

"Званично је стигао позив да ГСП потпише са центром за велике пореске обвезнике тај репрограм за милијарду и 514 милиона динара, који се односи на порезе на зараде и доприносе за здравствено осигурање. Дуг је настао 2010. године и ми смо искористили тај максимални репрограм од годину дана", каже финансијска директорка ГСП-а Гордана Петровић.

До сада је десет великих дужника на сличан начин уговорило враћање укупно две милијарде динара дуга. Са појединачним дуговима до пет милиона динара у репрограму је 58 фирми и више од 500 предузећа и физичких лица са дуговањима мањим од милион динара.

Утисак је да порески обвезници журе да свој статус регулишу пре објављивања новог списка дужника, почетком априла.

"Када обвезник добије репрограм, он плаћа само рату која доспева, остали дуг остаје са стране", објашњава Рада Костић из Пореске управе. "Значи рата плус камата", каже Костићева и додаје да нико не жели да буде на списку дужника.

Предузећа се чешће одлучују за дужи период мировања отплате, иако им је рата у том случају већа.

За предузећа која су оптерећена хипотекама за банкарске кредите, велика погодност је то што им бар за репрограм дуга порезницима, до пола милиона динара није потребно да дају и хипотеку. Посебне услове репрограма имају фирме које покушавају да изађу из стечаја.

Оне, како наводи, Костићеба имају репрограм на пет година, односно на 60 рата, ако се фирма налази у аутоматском стечају и уколико се усвоји план реорганизације. Уз бољу редовну наплату и враћање дуга на рате, Пореска управа од почетка године издала је и више од 18.000 решења за принудну наплату.

Од шест милијарди динара, које планира да прикупи на тај начин, за сада је запленом имовине или новца на рачунима дужника, наплатила мање од једне милијарде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво