Читај ми!

"Главобоље" због изборне године

У години у којој се одржавају избори, привреднике највише брине могућност да стану реформе услова пословања. Од нове владе очекују да укине непотребне процедуре и смањи сиву економију.

Привредници страхују да ће предизборна кампања додатно успорити излазак из кризе. Од нове владе очекују да стане на пут нелегалним токовима привреде и укине компликоване процедуре које коче пословање.

Застава Европске уније испред државних институција не значи аутоматски боље услове пословања у Србији. Привредници указују на то да им време потребно за добијање дозвола и сагласности једе профит.

"Срећан сам што смо добили статус кандидата, али и у Европској унији постоји цунами прописа и уколико се у Србији процедуре не поједноставе пре примене нових, биће проблема", каже Ернст Боде, генерални директор "Месер Техногаса".

Према његовим речима, процедуре су дуге, компликоване и одузимају и време, и новац, и живце.

"Мислим да су наше захтеве до сада сви чули, али не знам због чега их не решавају - да ли им недостаје знање или енергија", каже Боде.

Извесно је, унапред знају привредници, да ће доста енергије бити потребно да се реши и стара бољка – сива економија.

"Да би се повукло више у буџет из реалног сектора, мора да се оптерети сива економија, а не само бела, морала би да се среде оптерећења привреди и да се дају подстицаји пољопривреди", каже Слободан Петровић, директор "Имлека".  

Привредници се слажу да није лако ускладити предизборна обећања и оно заиста може да се уради када избори прођу. Међутим, предстојећи избори су специфични, јер се одржавају усред кризе, што значи да не би требало да се губи време потребно за привлачење страних инвеститора.

"То што су политичари преокупирани за време кампање може да утиче на успоравање реформи. Важно је да се и за то време постигне напредак и да након формирања нова влада одмах настави са реформама", каже Мери Ворлик, амбасадорка САД у Србији.

Истраживања указују на страховања привредника од тога да ће предизборна кампања додатно успорити излазак из кризе. Чак 55 одсто анкетираних привредника очекује лоше прогнозе привредних кретања, а само четири одсто њих рачуна на побољшање услова привређивања.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара