Читај ми!

Шошкић: Курс стабилан

Девизни курс динара ће остати стабилан и неће се одразити на раст цена, каже гувернер Народне банке Србије Дејан Шошкић. Слабљење динара има донекле везе са замрзавањем аранжмана Србије са Међународним монетарним фондом, сматра Шошкић.

Гувернер Народне банке Србије (НБС) Дејан Шошкић очекује да ће девизни курс остати стабилан, да се неће одразити на раст цена и верује да ће аранжман с ММФ-ом бити настављен.

"Народна банка брине о финансијској стабилности и о стабилности цена. Курс, такође, јесте један веома битан параметар у свему томе, али треба подсетити да је октобра 2010. курс био 107, а да је ових дана 108 или 109, сутра ће бити око 108,2. То су врло мале осцилације ако имамо у виду период од 15 месеци", рекао је Шошкић гостујући у Дневнику РТС-а. 

Ако упоредимо шта се догађало са другим валутама, свако ко би вам рекао да се курс променио за један одсто, могао би само да каже да је то врло стабилан девизни курс, рекао је Шошкић и дадао да то јесте оно што је карактеристика девизног курса динара.

На питање због чега НБС није брже реаговала и спречила пад динара, Шошкић одговара да је Народна банка интервенисала тачно онако како је требало, да спречава претеране дневне флуктуације, да не брани један ниво девизног курса, јер то није циљ.

"Наш циљ јесте да бранимо релативно ниску инфлацију, у складу са инфлационим циљем. Ми смо се понашали конзистентно и у једном тренутку одлучили да отклонимо непотребну нервозу која се јавила на тржишту када смо изашли са аукцијом и мало више интервенисали", рекао је гувернер.

Шошкић не очекује да ће курс утицати на раст цена и каже да је инфлација последњих месеци у паду, управо по очекивањима Народне банке Србије.

"Очекујемо да ће у наредним месецима инфлација ићи додатно доле", истакао је Шошкић.

Говорећи о могућем утицају замрзавања аранжмана са ММФ-ом на раст курса, Шошкић је рекао да је тај утицај могућ, у смислу неке нервозе која се јавила на тржишту.

"Уверен сам да ће се ствари променити када финансијска тржишта процене да смо ми и даље у контакту са Међународним монетарним фондом и да аранжман није прекинут, већ ће се наставити када се у Србији успостави капацитет да се усвоје закони да би се буџет довео у линију са оним што очекује ММФ", рекао је Шошкић.

Верујем, уколико се ми будемо одговорно понашали, да ће и не тако добре ствари због овог тренутног заустављања аранжмана са ММФ-ом бити под контролом и релативно ограниченог дејства, рекао је гувернер.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара