Читај ми!

Изазови алжирског тржишта

Потенцијали сарадње са Алжиром недовољно су искоришћени, каже потпредседник ПКС Михаило Весовић уочи посете српске делегације тој земљи. Желимо да привредна сарадња прати добре међудржавне односе, а посета је прилика да се тако нешто и постигне, истакао Весовић.

Србија у трговинској размени са Алжиром бележи суфицит, односно више извози него што увози, међутим, то тржиште је за домаће привреднике и даље непознаница и недовољно искоришћено, оценио је потпредседник Привредне коморе Србије Михаило Весовић уочи посете делегације из Србије тој земљи.

"Морам да подсетим да је Алжир највећа држава афричког континента и највећа арапска држава на свету, десета држава по својој површини, држава са 34 милиона становника и са вероватно једним од пет највећих лежишта нафте на свету, што генерише веома добру инвестициону способност те земље", указао је потпредседник Весовић у изјави Танјугу.

Весовић је истакао да је посета прилика да компаније из Србије попут "Хидротехнике", или "Енергопројекта", као и друге компаније које се баве грађевинарством, затим "Минел холдинг" који се бави одржавањем електроенергетских система, постигну договоре са представницима Алжира.

"То је све веома уско повезано, и ми заиста желимо да привредна сарадња прати добре међудржавне односе и управо овакав догађај следеће недеље јесте прилика да се тако нешто и постигне", рекао је Весовић.

Потпредседник ПКС је указао да ће током заседања Мешовитог комитета за економску и научно-техничку сарадњу Србије и Алжира бити присутни представници 20 компанија, који ће имати прилику да се директно сусретну са званичницима компанија из северноафричке државе.

Министар Ћирић, у пратњи српске делегације, боравиће 12. и 13. фебруара у званичној посети Алжиру, поводом 19. заседања Мешовитог комитета за економску и научно-техничку сарадњу Србије и Алжира.

Предвиђени су састанци са високим представницима Алжира, министрима из области пољопривреде и руралног развоја, индустрије и промоције инвестиција, водних ресурса, јавних радова, становања и урбаног развоја.

У привредној делегацији Србије су, између осталих и менаџери из "Јубмес банке", "Југоимпорта СДПР", "Хидротехнике - Хидроенергетике", Института за водопривреду "Јарослав Чедрни", "Нафтне индустрије Србије", "Путева Ужице", "Енергопројекта", "Галенике" и компаније "ИТН" из Земуна.

Према подацима ПКС, извоз Србије у Алжир у првих девет месеци 2011. године био је 5,29 милиона долара, док је увоз био 61.000 долара.

У 2010. години извоз у Алжир био је 10,77 милиона, а увоз из те афричке земље 21.000 долара.

На листи робе у извозу за Алжир нашли су се лекови, приколице и полуприколице, трансформатори, производи наменске индустрије, топловаљане табле, делови за моторе, бели лим, делови и прибор за моторна возила, машине за прераду хартије и картона.

На листи робе у увозу у 2010. свега је неколико ставки - хелијум, алат за пресовање и ковање, филтери за моторе са унутрашњим сагоревањем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара