Читај ми!

Ко је одврнуо вентил цена?

Влада је 1. новембра одобрила да гас за домаћинства поскупи у просеку десет одсто. Новембарски рачуни, међутим, стижу увећани и за четвртину. Из Агенције за енергетику подсећају да има 35 дистрибутера, а да најниже поскупљење важи само за "Србијагас".

Гас је био скуп и пре поскупљења, па се већина домаћинстава већ припремила за штедњу. Пећи укључују углавном само тамо где бораве, а кувају на струју. Међутим, кажу, на рачунима се то не види.

И "Србијагас" и остали дистрибутери поручују да је цена оправдана и у складу са законом. У Агенцији за енергетику објашњавају да је 11,1 одсто гас поскупео само код "Србијагаса", а код осталих дистрибутера у просеку 17 одсто.

"Сви остали дистрибутери набављају природни гас код 'Србијагаса' и раст цене те набавке је негде око 15 одсто. То је главни разлог зашто је дошло до овог повећања код њих", каже Гордан Танић из Агенције за енергетику.

Структура цене гаса, коју је направила Агенција за енергетику, показује да 81 одсто иде на набавку гаса, а 19 одсто на све остале трошкове.

Кубик гаса код "Србијагаса" кошта око 38 динара, а код осталих дистрибутера од 39 до 43 динара, без ПДВ-а. Дистрибутери се жале да је и са поскупљењем зарада минимална.

"Да је повећање код дистрибутера било десет одсто онда би дистрибутер радио са нулом и не би имао никаква средства да одржава своје дистрибутивно гасне мреже", истиче Соња Зрнић из Предузећа за дистрибуцију "Нови Сад гас".

У Србији има готово 250.000 индивидуалних потрошача гаса и 35 дистрибутера. Неки снабдевају само четири домаћинства, поједини 130, а неки 900.

"Из тог разлога, Агенција је неколико пута инсистирала да се покрене нека активност ка њиховом укрупњавању, јер је то и једини начин да се смањи притисак тих трошкова на цену природног гаса", истиче Зрнићева.

Како год, све плате грађани. Срећа је што није много хладно.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара