Читај ми!

Жигманов доделио захвалнице поводом Међународног дана људских права 

Поводом Међународног дана људских права и 75 година од доношења Универзалне декларације о људским правима, Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог организовало је у Педагошком музеју у Београду свечаност на којој је министар Томислав Жигманов доделио захвалнице партнерима из јавне управе, медија, цивилног друштва, локалне самоуправе, академске заједнице.

Захвалнице су добили и из других организација и институција, као и истакнутим појединцима за подршку унапређењу људских права у Србији.

Обраћајући се окупљенима, Жигманов је нагласио да је Министарство у току прошлих годину дана све активности усмеравало на то да увек подсећају на вредности и визије које су садржане у Универзалној декларацији људским правима Уједињених нација.

Вероватно најзначајнија од свих активности, додао је министар, била је ратификација Опционог протокола уз Пакт о економским, социјалним и културним правима, како је било и обећано прошле године управо на овај дан.

''Данашњи велики јубилеј обележавамо управо у Педагошком музеју и уз изложбу радова студената Академије уметности из Новог Сада, јер је наша жеља да на овај начин кренемо у сусрет следећем јубилеју Универзалне декларације о људским правима УН-а, спајајући будућност оличену у младости и енергији и креативности младости, са непролазним вредностима којима сви стремимо'', поручио је Жигманов, саопштено је из Министарства за људска и мањинска права.

Франсоаз Жакоб, стална координаторка УН у Србији, у свом обраћању подсетила је да је Универзална декларација о људским правима донета после два светска рата, Холокауста, разарања од атомских бомби, велике економске кризе тадашњег света и колонијалне експлоатације, те нагласила да људска права треба да буду у центру не само оваквих говора већ и политика и закона, као и њихове примене.

Свечаност је увеличао Хор дечјег културног центра који је отпевао химну Републике Србије Боже правде и Оду радости уз дириговање Невене Ивановић.

Захвалница новинарки РТС-а за извештавање о људским правима

Захвалнице су ове године добили новинарке Сандра Мандић за серијал "Мале велике приче“ ТВ Инсајдер, Јасмина Пашић за подизање свести о положају деце из рањивих и маргинализованих друштвених група на истој телевизији и новинарка РТС Тамара Танкосић за медијско извештавање у домену људских и мањинских права и маргинализованих група.

За посебан допринос и ангажман академским радом у области унапређења људских и мањинских права и положаја посебно рањивих и маргинализованих друштвених група признање су добили проф. др Ивана Крстић са Правног факултета у Београду и проф. др Дејан Матић са Правног факултета у Крагујевцу.

Мр сци. Дарко Вуковић са Академије уметности у Новом Саду добио је захвалницу за посебан допринос академским радом и уметничким изразом у области унапређења људских и мањинских права и маргинализованих група.

Доцент др Валентина Бошковић Марковић добила је захвалницу за допринос у области родне равноправности. Ана Јанковић Јовановић и Александра Петровић из Тима УН за људска права добиле су захвалницу за подршку у раду Министарства у остваривању и примени стандарда УН у области људских права.

Др Гордана Дамјановић, чланица Градског већа за социјалну и здравствену заштиту Града Крагујевца, добила је захвалницу за иновативне приступе у области унапређења положаја рањивих група у граду Крагујевцу, а др Наташа Тањевић за ангажман у заштити људских права и подршку друштвеном дијалогу у области борбе против дискриминације лица која су била лишена слободе.

Захвалница је додељена Управи за обавезе одбране, Сектору за људске ресурсе Министарства одбране за допринос у области планирања и припрема за одбрану и пружање стручне помоћи представницима Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог у изради планских докумената, коју је примила пуковница Снежана Васић, Академији уметности Универзитета у Новом Саду чији су студенти израдили плакате за изложбу на тему вредности које су промовисане у оквиру програма 75 дана за 75 година Универзалне декларације о људским правима, коју је примио декан Синиша Бокан.

За посебан допринос и ангажман у унапређењу људских и мањинских права и положаја осетљивих друштвених група у локалним самоуправама, захвалницу Министарства добила је Стална конференција градова и општина коју је примио генерални секретар СКГО Никола Тарбук.

Захвалнице су примиле и представнице Мреже организација цивилног друштва за борбу против бескућништва за посебан допринос у борби против дискриминације у тој области.

Покрет за ментално здравље за промовисање и заштиту менталног здравља као људског права, Омладински савез удружења „Опенс“ из Новог Сада и Центар за интеграцију младих из Београда за за унапређење положаја и људских права младих.

Поводом данашњег дана у Педагошком музеју у Београду били су изложени радови студената Академије уметности из Новог Сада на тему људских права.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара