Читај ми!

Жигманов: Срби на KиМ се суочавају са кршењем грађанских и политичких права

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов рекао је на 140. састанку Kомитета за људска права УН да се Срби и други припадници неалбанских заједница на KиМ суочавају са институционалним и системским кршењем грађанских и политичких права.

Томислав Жигманов је навео да се та кршења одвијају кроз етничку дискриминацију у свим институцијама, као и кроз ускраћивање вршења бирачког права Србима.

У току је укидање динара, као средства плаћања у српској заједници, овим се генерално онемогућава живот Срба, јер се кроз динарску валуту исплаћују зараде, пензије, стипендије, финансирају народне кухиње, субвенције за око 2.000 домаћинстава и друго", подсетио је Жигманов приликом представљања четвртог извештаја о примени Међународног п акта о грађанским и политичким правима у Србији.

Жигманов је затражио од Kомитета за људска права Уједињених нација да Унмик извести о примени стандарда из Међународног пакта о грађанским и политичким правима на територији АП Kосово и Метохија и овом приликом позвао Kомитет да изврши увид у стање људских права у јужној српској покрајини.

Жигманов је истакао да је од 2017. године, од представљања претходног извештаја, Србија постигла значајан напредак у реализацији добијених препорука и унапређењу и заштити људских и мањинских права, саопштило је Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

Седмогодишњи извештајни период обележили су реформски процеси, од измена Устава у области јачања независности и ефикасности правосуђа, законски и стратешки оквир у областима заштите људских права као што су забрана дискриминације, забрана тортуре, борба против злочина из мржње, борба против говора мржње, спречавање насиља у породици, борба против трговине људима, до унапређења институционалних и системских механизама.

Такође, представљени су и даљи напори Србије везани за унапређење владавине права и борбе против корупције, као и доследност у поштовању загарантованих слобода изражавања и слободе медија, те даље остваривање циљева одрживог развоја.

Жигманов је рекао да Србија обезбеђује поштовање ратификованих међународних уговора и доследно и правовремено испуњава своју обавезу извештавања, а да се према препорукама свих УН механизама, односи као значајним и вредним путоказима како да одржи достигнуте стандарде и унапреди стање људских права, јер људска права су поље на коме се може постићи увек више и боље и тај посао се никада не завршава.

У Делегацији Републике Србије су и представници државних органа задужених за Kосово и Метохију, избеглице, миграције и за нестала лица, а део државне делегације је и амбасадор при Сталној Мисији Републике Србије при УН и другим међународним организацијама у Женеви Милан Милановић, а делегација ће заједно са Жигмановим и петак представљати извештај пред Kомитетом за људска права УН.

петак, 17. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара