Читај ми!

Јурић: Држава великим делом одговорна за убиство девојчице из Скопља, смртна казна није одговор на злодела

Игор Јурић из Центра за несталу и злостављану децу каже за РТС да је држава великим делом одговорна за отмицу и убиство 14-годишње девојчице у Северној Македонији. Истиче да је много нелогичности у целом случају и да је неодговорно на почетку истраге оптужити оца убијене девојчице. Јурић каже да је очекивана реакција јавности, али да смртна казна није одговор на оваква злодела, већ да треба предупредити ствари и говорити о превентивним мерама.

Првоосумњичени за убиство 14-годишње девојчице у Скопљу и 74-годишњег мушкарца у околини Велеса ухапшен је у Турској, потврдио је министар полиције Северне Македоније Оливер Спасовски. Очекује да ће се поступак екстрадиције завршити што је пре могуће.

Игор Јурић из Центра за несталу и злостављану децу каже за РТС да су му људи из Северне Македоније потврдили да је осумњичени за злочин човек који је неколико пута био оптужен за разна тешка кривична дела, да је било претњи и малтретирања.

"Могу слободно рећи да је на неки начин био под заштитом државе. Могу да потврдим да је држава на неки начин и великим делом одговорна за ово што се десило", наглашава Јурић.

Истиче да је неодговорно и да му је "трн у оку" што је министар полиције Северне Македоније на самом почетку истраге изашао и јавно изнео тешку оптужбу на рачун оца убијене девојчице.

"Много је нелогичности у целом случају. Говори се о користољубљу, а захтева за откуп фактички није ни било. После два и по сата је девојчица већ убијена. Ако је користољубље у питању, постоји огромно питање зашто се случај убиства десио тако брзо", каже Јурић.

Напомиње да не може да буде сагласан ни са другом тврдњом коју је изнео македонски министар – да је девојчица убијена јер се јавност узбунила.

"То није тачно. Ако погледате анализу онога што се дешавало на друштвеним мрежама од момента када је девојчица нестала, схватићете да је прави аларм кренуо тек негде после четири сата", наводи Јурић.

Наглашава да је због тога изузетно опасно оптужити родитеља.

"Не могу да се помирим са чињеницом да је један родитељ, један отац спреман да на било који начин изда своје дете, да га прода за један овако тежак злочин. У случају да се заиста докаже да то јесте тачно, најтежа могућа казна мора да буде управо за оца девојчице", сматра Јурић.

"Смртна казна није одговор, треба предупредити ствари"

Више од 15.000 људи потписало је у Северној Македонији петицију којом траже враћање смртне казне за починиоце најтежих кривичних дела.

Игор Јурић истиче да се у оваквим пропустима и тешким злочинима огледа немоћ друштва.

"То је оно што карактерише готово сваку ситуацију у региону, када се деси страшно убиство, грађани се хватају за оно што им је остало, а то је та једна сламка и најтежа могућа осуда односно смртна казне. Апсолутно сам очекивао такву реакцију и то је нешто што је очекивано", каже Јурић.

Наглашава да, ипак, треба предупредити ствари и много више говорити о превентивним мерама. Сматра да смртна казна није одговор на оваква злодела и да није реално очекивати да буде уведена.

"Македонија дефинитивно има много разлога за бригу. Разговарајући са људима из њихових невладиних организација, Македонија је много ниже од нас и имају много више посла него ми", истиче Јурић.

Систем "Пронађи ме" не треба да се покрене за сваки пријављени нестнак

Пре месец дана, у Србији је почео да функционише систем "Пронађи ме". Игор Јурић каже да би такав систем сада помогао у Северној Македонији и да је замишљен управо за овакве случајеве.

"Ако говоримо о криминалним отмицама деце, то су најопаснији случајеви. Животни век једног детета у просеку, глобално гледано, је четири сата од момента када је дете отето до саме смрти. Битно је да се брзо и хитно реагује и због тога је систем много важан. Не могу да тврдим да би ово дете било пронађено живо, али могу одговорно да тврдим да би биле мале шансе да човек након овога што је урадио побегне и да га нема седан дана, уз велику могућност да се никада ни не пронађе", истиче Јурић.

Каже да мора да се крене у кампању едукације јавности јер се у претходних неколико случајева када су деца нестајала у Србији очекивало да ће се систем покренути.

"Људи морају бити свесни чињенице да не сме и не треба да се покрене систем за сваки пријављени нестнак јер тиме губи смисао. Када се деси да су испуњени критеријуми који су постављени у самом систему и када полицијски службеник процени да је живот детета угрожен, тада се систем покреће и тада ћемо као друштво имати пуну и ефикасну моћ да помогнемо самом детету", објашњава Јурић.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво