Читај ми!

Колико новца добијају локалне самоуправе за развој и које горуће проблеме решавају

У Влади Србије уручен је 21 уговор о суфинансирању израде документације за развојне пројекте у 19 градова и општина. Тиме је практично испуњен план из Програма регионалног раста за ову годину. Министар задужен за регионални развој Един Ђерлек нагласио је да је ребалансом буџета, поред досадашњих 325 милиона динара, обезбеђено додатних 38 милиона динара који ће бити додељени у наредном периоду.

Због квара на електрорежи, Сјеница је јутрос опет била без воде. Када је имају, житељи тог града пију најскупљу воду у држави, јер је извориште на најнижој коти и да би стигла у градски водовод пумпе раде без престанка. Да стање није одрживо, одавно је јасно. Уговором којим су обезбеђене паре за израду Студије водоснабдевања учињен је први корак у решавању четири деценије старог проблема.

"Надамо се да ће нам израда ове техничке документације указати на правце и начине решавања водоснабдевања Сјенице", истиче Муниб Мујагић, председник општине Сјеница.

Међу локалним администрацијама које су биле ажурне и конкурисале са два пројекта је и Пријепоље.

"Један је везан за план развоја туризма, а други је за пројектно техничку документацију за изградњу, реконструкцију и доградњу једне школе у Бродареву", наглашава Драго Попадић, председник општине Пријепоље.

Уз остале уручене уговоре, испуњен је циљ да се суфинансира око 80 пројеката.

"Оно што желим да кажем јесте да смо овим данас у потпуности заокружили програм подстицања регионалног раста и развоја у Републици Србији за 2023. годину. Укупно 325 милиона за наше општине, за развојне пројекте, плус ових 38 милиона које смо обезбедили ребалансом и које ћемо доделити у наредном периоду", наводи Един Ђерлек, министар за равномеран регионални развој.

Највише се улаже у комуналне пројекте и путну инфраструктуру. Суфинансирана је изградња претприступних саобраћајница у индустријским зонама, развој туризма, дигитализација и модернизација општинских управа. Крајем овог и почетком следећег месеца доделиће се предузетницима још 80 грантова од 250.000 динара.

"Смањили смо број неразвијених општина што ће показати нова методологија", наглашава Ђерлек.

Развој потврђује, кажу у ресорном министарству, и раст стопе фертилитата која је данас 1,63 одсто у односу на ранијих један и по. Циљ је, кажу,  стопа од 2,1 одсто што обезбеђује популациони раст.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара