Читај ми!

Ђерлек: Увођењем канализације, изградњом путева, дечијих игралишта - подстичемо развој места широм Србије

Равномерни регионални развој представља област којој научна и стручна јавност у последње време придаје све већу пажњу. To je један од темеља одрживог привредног раста и развоја сваке земље. Министaр за равномерни регионални развој Един Ђерлек каже за РТС да је, између осталог, за годину дана суфинансирано око 80 "животно важних пројеката" - изградња комуналне и путне инфраструктуре у местима широм Србије.

Mинистар за равномерни регионални развој Един Ђерлек каже да је, током претходних годину дана, урађена свеопшта анализа регионалног развоја, у сарадњи са Развојном агенцијом, Фондом за развој, као и са регионалним асоцијацијама и локалним самоуправама.

"Посетили смо већину локалних самоуправа и разговарали са њиховим представницима о томе шта су изазови и проблеми и шта су то потенцијали унутар округа и региона. Након те анализе стања смо заправо ушли у израду програма о постицању регионалног раста и развоја”, рекао је Ђерлек и додао да је тај програм усвојен на Влади у априлу.

Према његовим речима, програм садржи две кључне мере - суфинансирање стратешких развојних докумената (регионални, обласни и локални планови развоја и пројектно-техничке документације), као и суфинансирање важних инфраструктурних и развојних пројеката.

“Паралелно са тим процесом ишли смо у нешто што се зове потпуно редизајнирање стратешког институционалног оквира, што значи - измена закона, доношење нове стратегије и доношење нове методологије и листе развијености”, рекао је Ђерлек.

Додао је да је у датом тренутку најважније било ставити акценат на методологију, како би се добила реална слика на терену.

“Дакле, с једне стране, суфинансирали смо близу 80 развојних пројеката широм Србије, ту мислим на југ, исток Србије, на Шумадију, Западну Србију, Санџак, све санџачке општине, али и на Војводину. С друге стране, израдили смо потпуно једну нову методологију, нову јединствену листу развијености градова и општина како бисмо имали циљано улагање и како бисмо још више смањили разлике између наших региона“, рекао је Ђерлек.

Говорећи о развојним пројектима широм земље, Ђерлек је прецизирао да су то пројекти изградње комуналне и путне инфраструктуре.

“Када то кажем, мислим на изградњу канализационе мреже, водоводне мреже. То је јако важно, зато што у одређеним деловима Србије, у одређеним општинама, постоје висинска насеља, где постоје стотине домаћинстава који даље немају стабилно водоснабдевање, немају воду, немају воду за пиће”, рекао је Ђерлек истичући да је реч о животно важним пројектима.

Када је реч о путној инфраструктури, министар је навео да се радило на сеоским путевима у руралним срединама.

“На повезивању тих села и на повезивању тих села са општинама, градовима, односно урбаним центрима. И то је било јако важно. Дакле, то су пројекти из области унапређивања квалитета живота”, истиче министар.

Такође, наводи да је суфинансирана изградња и опремање индустријских пословних зона, како би се подстакло отварање нових радних места. Поред тога, улагало се, истиче, и у социјалну димензију развоја - омладинске културне центре, домове културе, дечја игралишта, спортске терене.

Напомиње да се у раду на равномерном развоју гледало шта је најнеопходније грађанима, да остану у својим местима и да учествују у њиховом развоју.

Цело гостовање министра Едина Ђерлека погледајте у видео-снимку.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво