Ромска партија поднела кривичну пријаву против Шапића

Ромска партија је надлежним државним органима поднела кривичну пријаву поводом недавне изјаве градоначелника Београда Александра Шапића, док су Покрет "Опре Рома Србија" и Центар за локалну самоуправу најоштрије осудили ту изјаву.

Ромска партија наводи да је кривичну пријаву поднела против Шапића "због основане сумње да је у свом говору, на начин како га је конципирао, починио низ кривичних дела тако што је најгрубље вређао припаднике ромског народа како би припаднике ове националне мањине јавно изложио порузи уз пропаганду расне мржње и подстицања на расну дискриминацију те између осталог и распиривао националну нетрпељивост међу народима који живе у Србији".

Кажу да се извињавају свим грађанима Србије ако су доживели неку непријатност од било које припаднице или припадника ромске заједнице који су се недолично понашали.

"Сваки појединац има своје име и презиме и као такав треба да доживи осуду заједнице. Ако неко треба да се цивилизује онда је то у сваком случају Александар Шапић", кажу из Ромске партије.

Покрет "Опре Рома Србија" истиче да "недавни расистички чин градоначелника Београда, који је дао дискриминаторне изјаве о ромској заједници у Београду, представља кршење међународних, европских и домаћих закона".

Изјава градоначелника није само срамно испољавање расизма, већ и самоуништавајући чин за целокупни правни поредак Србије, пише у саопштењу покрета "Опре Рома Србија".

Тај покрет је саопштио да се изјавом градоначелника крши неколико међународних обавеза, попут Међународне конвенције о елиминацији свих облика расне дискриминације (ИЦЕРД), чији је Србија потписница.

"Члан 2 ИЦЕРД-а забрањује све облике расне дискриминације и налаже државама чланицама да предузму ефикасне мере за борбу и искорењивање такве дискриминације. Изјава градоначелника јасно крши ову обавезу. Штавише, изјавом градоначелника се крше обавезе Србије у оквиру правних тековина Европске уније, посебно поглавља о људским правима и заштити мањина", наводи се у саопштењу "Опре Рома Србија".

Указују и да је Србија дужна да свим појединцима, без обзира на њихову етничку припадност, обезбеди једнак приступ правима и слободама, али, како наводе, изјава градоначелника подрива ове обавезе и продужава дискриминацију и предрасуде према ромској заједници.

"Изјава градоначелника крши и Устав Србије, тачније члан 21, који забрањује дискриминацију на основу етничке, расне или верске припадности, као и неколико одредби Кривичног законика Србије, попут члана 54а који забрањује говор мржње и члана 387", пише у саопштењу.

"Опре Рома" оцењује да се изјавом градоначелника крши Закон о заштити права и слобода националних мањина, којим се штите права мањинских заједница у Србији. Изјава градоначелника, додају, подрива ова права и одржава дискриминацију и предрасуде према ромској заједници.

И Центар за локалну самоуправу (ЦЛС) саопштио је да најоштрије осуђује изјаву Шапића да "Роми сами одбијају нормални живот, јер је она дубока неправедна, нетачна и лицемерна".

Оцењују да је интеграција Рома у Београду могућа и неопходна. "Београд је метропола југоисточне Европе чија је способност за интеграцију свих својих становника деценијама и вековима његов заштитни знак. Изјавити да Београд није у стању да интегрише своје становнике ромске националности и да они сносе одговорност за то, може само неко ко не познаје овај град и његов капацитет", наводи се у саопштењу ЦЛС-а.

Наглашавају и да је Београд град по мери свих својих становника, те да ће Центар за локалну самоуправу помоћи свим угроженим и запостављеним друштвеним групама да у њему нађу своје пуно место.

Претходно је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић оценила да је изјава градоначелника Београда Александра Шапића поводом решавања проблема Рома из нехигијенских неформалних насеља у престоници за осуду и да би било важно да се градоначелник због тога извини.

уторак, 07. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара