Нова школска година, шта очекује ђаке и наставнике

За око 900.000 ђака, од чега је 70.000 првака, сутра почиње нова школска година. На састанку са активом директора министар просвете Младен Шарчевић поручио је да ће се пре свега водити рачуна о квалитету наставе и наставног кадра.

На почетку нове школске године министар Младен Шарчевић поручује ђацима да ће учити из задовољства, а професорима да ће се бринути о статусу и угледу професије. И данашњи сатанак са активом директора београдсих школа био је посвећен том циљу.

"Актив директора данас ће добити врло јасну поруку - идемо на квалитет. Нико неће бити заштићен ако мисли да му је партија иза леђа, и ту ћу ићи до краја. Ако ће оцена школе бити довољно мерило, та школа ће ићи на аутономију. Ићи ће касније на већу расподелу. Радници који су кваитетни а раде у школи која је лоше оцењена морају имати другачији третман. И то је предуслов да причамо платним разредима", каже Шарчевић.

Строго ће се контролисати расподела технолошког вишка. Закинути део новца током годишњих одмора биће враћен просветарима.

"Овај који је сада договорен, колико сам ја обавештен, је од одлуке Владе до трезора пет шест дана. Сада ако ја кажем да је то петак, а мора да загази викенд, значи много пре него што је био првобитни рок 20. који сам ја иначе одредио онако врло произвољно, јер сам мислио до тада да можемо да решимо, решили смо брже уз разумевање Владе", каже Шарчевић.

У току школске године ученици ће имати зимски, пролећни и летњи распуст. Новим календаром укинут је кратли јесењи распуст који су ученици раније имали у новембру.

У клупе први пут седа 70 000 првака. За њих се већ одржавају пријеми добродошлице.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, обилазећи основну школу у Јакову, позвао је све грађане да од сутра, када почне школска година пажљивије возе и поштују саобраћање прописе, поготову у школским зонама.

Полиција, каже, неће имати разумевања за оне који направе прекршаје и неће их толерисати.

Организација Српски комитет за безбедност саобраћаја подсећа возаче да је у зонама школе дозвољена брзина 30 километара на час и да свако прекорачење смањује шансу за преживљавање детета уколико дође до несреће. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара