Коме се обратити за помоћ због дискриминације на послу?

Служби Повереника за заштиту равноправности током 2015. године стигло је више од хиљаду пријава. Више од трећине биле су притужбе које се односе на дискриминацију у поступку запошљавања или на послу. Да ли је дискриминација нешто чему се може стати на пут и коме се обратити за помоћ?

Д. Ј. пред неколико институција води поступке како би спречио, али и доказао да у предузећу у ком ради више од двадесет година трпи одређени вид дискриминације.

"Имам проблема на послу зато што сам припадник ромске националности. Завршио сам вишу школу. Нема напредовања, коче ме, дискриминишу, понижавају. Предрасуде о Ромима не дозвољавају да Ром буде претпостављени", објашњава Д. Ј.

Најчешће дискриминације на послу дешавају се на основу пола, старосне доби, инвалидитета или припадности политичким или другим организацијама.

"Под дискриминацијом приликом заснивања радног односа може да потпадне и интервију који се односи на породични или брачни статус, затим одбијање да се женама које имају породицу заснује радни однос, или ако се у вртићу тражи васпитач па се одбије мушкарац тог образовања. Први савет је да се обрате поверенику који је специјализован орган за утврђивање да ли је повређено право или није", наводи адвокат Јелена Д. Дамљановић.

Поверенику за заштиту равноправности потребно је обратити се потписаном писменом притужбом. Поступак је бесплатан и завршава се у року од деведесет дана.

"Уколико не постоје разлози за одбацивање притужбе упуштамо се у поступак тако што шаљемо на изјашњење другој страни, прикупљамо валидне доказе и на основу тога доносимо мишљење да ли је или није било дискриминације. Затим иде препорука по којој треба поступити да би се тај акт дискриминације уклонио из правног живота. Значајно за грађане је да је проценат поступања према нашим препорукама преко 95 одсто", истиче Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности.

Често се у пракси дешава да грађанин није препознао да ли је то дискриминација или мобинг, што су различите ствари.

"У том случају, уколико се странка обрати нама, ми их упутимо који је орган коме се могу обратити. Да ли треба да се обрате заштитнику грађана, инспекцији рада или мора да се решава у судском поступку", наглашава Јанковићева.

Уколико се дискриминација докаже, казне за починиоца су од 10.000 до 100.000 динара. У парничном поступку се може надокнадити материјална штета проузрокована повредом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара