Читај ми!

Обновљен споменик српским жртвама у Гораждевцу

У Гораждевцу је освећен обновљени споменик жртвама НАТО бомбардовања и дечацима Ивану Јововићу и Пантелији Дакићу, убијеним 13. августа 2003. године.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић и потпредседник косовске владе Бранимир Стојановић положили су венац на споменик, који је обновила Канцеларија за Косовои Метохију Владе Републике Србије, јавља дописник РТС.

Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић је поручио да су Србија и Влада Србије уз свој народ на Косову и Метохији.

"Обнављајући овај споменик ми обнављамо сами себе духовно, негујемо сећање на оне који су дали све што имају за свој народ, своју земљу и на оне који су страдали само зато што су били припадници српског народа", рекао је Ђурић.

Држава Србија, Влада Републике Србије, јесу уз свој народ на Косову и Метохији и негујући сећање, нашу традицију, вредности и идентитет, ми овде ударамо темеље наше будућности и нашег опстанка, истакао је Ђурић.

Без сећања на то ко смо и шта смо, шта смо доживели и кроз шта смо прошли, не можемо имати ни ваљане будућности, рекао је Ђурић.

"Наши споменици никада нису само споменици, они су уједно темељи наше обнове. Тако гледамо на овај споменик и са љубављу, пијететом и поштовањем се сећамо свих оних који су у трагичним околностима изгубили животе", рекао је Ђурић.

Споменик је срушен 7. децембра прошле године, у пуцњави за сада још неидентификованих особа.

Пре тога, споменик је оштећен у јулу месецу прошле године, када су непознате особе на њега бациле молотовљев коктел.

Освећење споменика обавио је архимандрит Сава Јањић, који је истакао да бринући о својим покојнима, остајемо решени и чврсти у намери да останемо и опстанемо на овим просторима.

Јањић је поручио да је важно да никада не нестане успомене на невино страдале Србе из Гораждевца, међу којима су и дечаци Панто Дакић и Иван Јововић, који су убијени на реци Бистрици 2003. године.

Споменик су обишли и косовски министар Далибор Јевтић, мештани Гораждевца, председник Српске листе Славко Симић и други.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара