Вакцинација деце, од избора до обавезе

И по новом закону о заштити становништва од заразних болести, вакцинација је обавезна, али ће казне за непослушне родитеље сада бити веће. Прошле године поднето је 267 пријава против родитеља који су одбили да вакцинишу дете, а нема података колико њих је кажњено.

Које вакцине су обавезне календаром имунизације, родитељи могу да прочитају у сваком дому здравља. И поред тога, процењује се да годишње око 2.000 родитеља не вакцинише децу обавезним вакцинама.

"Радим 20 година у педијатрији, у почетку је одзив био сасвим уредан, међутим, последњих година је нешто слабији. Родитељи су мало знатижељнији, скептичнији и често има питања шта да раде, како да раде", каже Драгица Рондаш из Дома здравља Палилула.

Директор Института за јавно здравље "Батут" Драган Илић каже да су педијатри они који са родитељима морају да изграде поверење.

"Треба да укажу на значај вакцинације деце и да позову децу на вакцину у оном тренутку када календар то предвиђа. Обавеза педијатра је да, када родитељи одбију да вакцинишу дете и ако виде да деца нису вакцинисана, то пријаве надлежној здравственој инспекцији", напомиње Илић.

Нови закон доноси нови календар, али предвиђа и строже казне за родитеље који одбију да вакцинишу дете.

"Казне су између 30.000 и 150.000 динара, али казне нису она мера која ће бити пресудна у одлуци родитеља да вакцинишу своју децу, оно што је важно истаћи јесте да подигнемо свест родитеља о значају вакцинације, да родитељи схвате да је вакцинација нешто што је у најбољем интересу детета", објашњава Илић.

Помоћник министра здравља Зоран Панајотовић каже да то ипак није услов за упис у вртић или основну школу.

"Али јесте обавеза у вртићима односно школама да приликом систематских прегледа деце добијемо податак колико деце у тим колективима није вакцинисано", истиче Панајотовић.

Искуства педијатара показују да родитељи и даље најчешће одбијају да им деца приме ММР вакцину, а однедавно и вакцину против хепатитиса Б.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара