Ко је одговоран за путнике остављене девет сати у возу без грејања

Извињење "Србија воза" и "Инфраструктура Железнице Србије" мала је утеха путницима који су девет сати провели без струје и грејања код Ваљева у возу на релацији Београд-Бар. Ипак, те две компаније једине за сада не беже од одговорности иако су за пропуст што путницима није понуђен алтернативни превоз криви сви у ланцу, до дежурних у Немањиној 6.

Због судара са аутомобилом 224 људи у возу из Београда за Бар, код Ваљева провело је девет сати без грејања, хране, воде. Није им понуђен алтернативни превоз, а морао је да буде.

"Одговорност је сигурно на људима који воде "Железнице Србије". Када се деси да вам воз стоји осам сати или два сата, онда сте дужни да нађете алтернативне начине како ћете људе да превезете, а не да они на минус пет или минус десет чекају у возу и чекају да се ствари поправе", каже министарка саобраћаја Зорана Михајловић.

Надлежни у овом случају, директори "Србија воза" и "Инфраструктуре железница Србије" не беже од одговорности, извињавају се и путницима и Влади. Оправдање имају једино за прва три сата чекања, када је полиција обављала увиђај. За наредних шест криви су сви у ланцу, од људи на терену, до дежурних у Немањиној 6.

"Морала је да уследи процедура оспособљавања пруге, односно успостављања саобраћаја са дизел вучом и дата је прва процена да ће то потрајати негде око четири до пет сати. Међутим, ту је направљена неадекватна процена", каже директор "Инфраструктуре Железница Србије" Горан Максић.

Управо процена је најважнија када се догоди овакав, железничким речником речено, ванредни догађај. Од ње, кажу, зависи има ли потребе да се путници даље збрињавају или не.

"Било је прво обавештење да ће радови трајати три сата, због тога се чекало да се заврши, да се крене даље јер би нам иначе требало, за органиацију аутобуса, најмање толико. Суштински, учињени су пропусти и у служби инфраструктуре и у предузећу "Србија воз", каже директор "Србија воза" Југослав Јовић.

Јовић тврди и да, о инциденту на возу, није био на време обавештен.

"Да сам био раније, другачије би се реаговало. Вероватно је да би се путници збринули на неки начин, могли смо да реагујемо, да им дотуримо храну, воду и нешто", каже Јовић.

Речено пред нашим камерама, речено је, кажу, и на састанцима у министарству саобраћаја. Од министарке лекција и најава.

"Када радите неки посао, морате да га водите 24 сата, дужни сте да проблем решавате и да нико нема проблема због тога. Ово је питање односа према послу, дакле биће решено", обећава ресорна министарка.

Како ће бити решено и када, још се не зна. Али, да ће одговорни бити кажњени, најављују и директори и министарка.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара