Шабић: На изјаву Ђукић Дејановић сваки коментар је сувишан

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић, поводом изјаве Славице Ђукић Дејановић, директорке Клинике за психијатријске болести "Лаза Лазаревић" да "клиника није прекршила закон" у вези са психијатријском документацијом А.К. која се појавила у ТВ емисији, изјавио је да је за такву тврдњу сваки коментар сувишан.

Повереник је нагласио да је обрада података о здравственом стању, дозвољена искључиво на основу пристанка лица или изричитог законског основа.

У конкретном случају, како је истакао, очигледно је да пристанка није било.

Што се тиче законског основа подсећам да поред Закона о заштити података о личности и посебан закон, Закон о правима пацијената додатно уређује ово питање и то тако што предвиђа да медицинска установа личне податке пацијента може ставити на располагање другим субјектима само уз његов пристанак или на основу одлуке суда, упозорио је Повереник.

Очигледно је да није било никакве одлуке суда. Чак и кад би било могуће прихватити становиште директорке да је клиника податке доставила министарству "због тога што је министарство овлашћено да врши надзор над клиником" то би, као минимум, подразумевало отварање и спровођење поступка надзора на начин и процедури утврђеној законом, о чему, такође, у конкретном случају нема ни говора, истиче повереник у саопштењу.

Клиника је документацију, односно скуп "нарочито осетљивих података" доставила на захтев који је био практично потпуно неформалан, без икаквог образложења, чак и непотписан. Документ је доставила потпуно отворен, незаштићен, имејлом у пдф формату, иако је по закону била обавезна да предузме одговарајуће мере заштите. Код таквог стања ствари тврдњи да "клиника ничим није прекршила закон" је мислим, сваки коментар сувишан, истакао је Повереник Родољуб Шабић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара