Породиљама неће бити наплаћиван солидарни порез

Влада Србије је донела закључак да се солидарни порез на накнаде породиљама не наплаћује. Да би онима које су већ платиле наплаћени износ био рефундиран, пореској управи општине на којој живе треба да поднесу документацију о наплати пореза. Наиме, опорезоване су закаснеле обједињене исплате накнада за породиљско боловање, које су, у збиру, премашиле 60.000 динара.

Најпре су кажњене кашњењем накнаде, а потом и обрачуном пореза на кумулативно исплаћена породиљска боловања.

"Имамо пример једне жене која нам је рекла да је за први квартал исплате породиљских накнада морала да плати 16.000 динара солидарног пореза. То је некоме ко има плату од 30.000 динара, велики новац", каже Драгана Соћанин из Удружења "Родитељ".

Тако произлази да се и даље поштује Закон о умањењу нето прихода лица у јавном сектору, који је престао да важи пре годину дана. А и када је био на снази, није се односио на породиље запослене код приватника, којима је такође наплаћиван солидарни порез.

"Случај неправилне наплате солидарног пореза је пример лошег рада управе, бесмислене примене закона, неблаговременог рада управе, инерције, отпора администрације до те мере да морамо да се питамо да ли извршна власт контролише администрацију или администрација контролише извршну власт", каже заштитник грађана Саша Јанковић.

Влада Србије данас је донела закључак да се солидарни порез на накнаде породиљама не наплаћује и да се рефундира оним које су га већ платиле.

"Овај закључак је довољан за пореску управу, која је већ припремила начин како ће то бити пропраћено софтвером и процедурама", каже министар финансија Душан Вујовић.

Према његовим речима, потребно је да се сви појаве са захтевом, да поднесу доказе о томе шта је плаћено и како је плаћено и доказом у ком су статусу били.

"То ће бити урађено у најкраћем могућем року, ја очекујем да ће техничко саопштење пореској управи бити саопштено већ сутра", рекао је Вујовић.  

Процењује се да је око 60.000 породиља обухваћено обрачуном солидарног пореза. Тачан број знаће се по пријему захтева за рефундацију. Уколико има нејасноћа, министар финансија и министар за рад спремни су да родитељима дају додатна објашњења.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара