Цуцић: Од око 600.000 миграната осам затражило азил

Комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић каже да је кроз Србију од почетка јуна прошло око 600.000 миграната, а да је њих осам затражило азил.

"То показује врло јасно и Европи да Србија никога не жели да задржи мимо његове воље. Нећемо никога хапсити и приморавати да остане. Ми можемо бити срећни ако неки број њих једног дана одлучи да остане, јер то значи да је и код нас стигао просперитет", рекао је Цуцић за агенцију Бета.

Према његовим речима, мигранти сада не желе да остану ни у много развијенијим земљама од Србије.

Мигранти се сада у Србији кратко задржавају, ипак, Цуцић сматра да ће у наредним годинама Србија можда морати да трајније прихвати неке од миграната и да због тога треба бити спреман.

"Треба осмислити систем, јер ће Србија у наредним годинама можда и морати да прими неке од ових људи. Ми идемо ка Европи, ако буде постојала квота за све постојаће и за нас", рекао је Цуцић.

Цуцић је навео да су забрана пријема економских миграната и координисане активности земаља на мигрантској рути довели до смањења прилива миграната. Сада их кроз Србију дневно прође између 3.000 и 4.000, а летос је та цифра достизала и 10.000.

Комесар за избеглице указао је да се мигрантска криза није десила одједном и да је на то већ годинама упозоравано.

"Када смо 2008. у августу преузели центар у Бањи Ковиљачи ми смо тамо затекли 26 људи који су чекали на пресељење у треће земље, неки од њих три или пет година. Већ следеће године било је 200 људи, па неколико хиљада и после тога је све кренуло", навео је Цуцић.

Према његовим речима, постојећи капацитети више него довољни за садашњи прилив, али да центре за пријем треба додатно опремити и обезбедити додатно људство.

"Потребна је опрема, људи и енергенти. Али ми све то углавном имамо већ упланирано и обезбеђено", рекао је Цуцић и додао да су средства која Србија добија од донатора, пре свега ЕУ, јако велика, али и због административних процедура изузетно спора.

"Док она не стигну сналазимо се и надам се да ћемо у наредних месец, месец и по дана имати сву потребну опрему", исткао је комесар и додао да ће се ефекти помоћи у пуној мери видети наредне године.

Цуцић сматра да ће Србија за ове потребе ако затражи добити још новца и да средства неће бити проблем.

Навео је да Србија покушава да делује превентивно и отвара центре за случај да се рута миграната преусмери, али и за зиму која предстоји.
"Са зимом се не преговара, преговарате са Хрватима и Грцима и са ким хоћете, са зимом се не преговара", рекао је Цуцић.

Цуцић је истакао да Србија може да буде поносна на то како се понела у мигрантској кризи и подсетио на то да, нажалост, постоји јако добро искуство у томе, јер је још пре 25 година примала стотине хиљада избеглица у око 700 колективних центара.

"Није било ниједног инцидента, ниједног сузавца, нити зашивања усана, свега онога што смо гледали у неким другим земљама", истакао је Цуцић.

Додао је и да га је дубоко разочарало када су од омбудсмана Саше Јанковића стигле критике на рачун услова у којима бораве мигранти.

Директор комесаријата за избеглице рекао је да једва чека да чује омбудсманове предлоге, како да се са постојећим средствима и људством постигну бољи резултати.

Цуцић је истакао да запослени у Комесаријату не очекују похвале, али да очекују да њихов труд и рад буду препознати и уважени.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара