Симулација суђења због дискриминације по националности

Један од разлога због којег се грађани најчешће обраћају Поверенику за равноправност јесте дискриминација на основу националне припадности. Управо то је тема овогодишње студентске симулације суђења чије је полуфинале почело данас у Управном суду.

Према речима Поверенице за заштиту равноправности Бранкице Јанковић, која се обратила младим правницима, сваке године се све више тимова пријављује за такмичење што говори да је оно добра ствар.

То је трећа година заредом да институција Повереника, у сарадњи са Правосудном академијом, организује такво такмичење, а претходних година теме су биле полна дискриминација и дискриминација ЛГБТ особа.

"Оваква симулација је специфиццан вид правне праксе, али добар начин за постизање друштва са нултом толеранцијом према дискриминацији", поручила је Јанковић и захвалила судијама које су изашле у сусрет и прихватиле иницијативу Поверенице о организовању такмичења.

Напомињући да је овогодишња тема дискриминација на националној основи, Јанковић је поручила да су различитости потенцијал и богатство, а "никако извор неспоразма или много страшнијих ствари".

Судија и заменица председника Управног суда Душица Маринковић истакла је да је тај суд, обезбедивши просторије за такмичење, желео да пружи подршку напорима Повереника да се унапреди судска пракса у области дикриминације.

"Ово је најбољи начин да сагледате са чим се све судије сусрећу, да савладате прописе и стекнете знања и вештине који су вам неопходни за баваљење судијском функцијом", рекла је Маринковић.

Директор Правосудне академије Ненад Вујић рекао је да се нада да ће се такве симулације наставити и убудуће и да ће допринети унапређењу судске праксе када је реч о дискриминацији и људским павима, наводећи да и Европски суд за људска права у Стразбуру истиче да људска права нису илузорна и теоријска, већ практична.

"Без ефиканог судства нема правне државе", упозорио је Вујић и додао да је нужно опраштање од пословице да је "правда спора, али достижна" и да треба прихватити начело да је спора правда негација правде.

"Правосудна академија биће један од носилаца обавеза из поглавља 35, а надам се да ћете се и ви кроз коју годину бавити применом европских прописа у наш правни систем", поручио је Вујић такмичарима и пожелео им срећу у раду.

За такмичење се пријавило 27 тимова студената основних и мастер студија са свих акредитованих правних факултета у Србији, а у полуфинале се пласирало њих осам.

Они ће данас у Управном суду у Београду симулирати суђење о измишљеном случају девојчице румунске националности којој није омогућен логопед на матерњем језику.

Сви они ће се наћи и у улози тужилаца и у улози бранилаца, а судије те симулације биће стручњаци попут Босе Ненадић, Виде Петровић Шкеро, Весне Петровић….

Два најбоља тима пласираће се у сутрашње финале.

Јована из тима "Јавори" са Правног факултета у Београду каже да су се она и још троје њених колега пријавили, јер их занима тема дискриманиције и заштите људских права која је нераскидиво повезана са дискриминацијом.

"Очекујемо да победимо, а и сам пролазак у полуфинале је неки вид победе", кажу у глас будући правници.

Њима ће се данас у првој симулацији супротставити две студенткиње тима "Брезе" са Факултета за правне и пословне студије из Новог Сада.

Како кажу, на њиховом факултету су организоване симулације суђења из кривичног и парничног поступка.

"Ово је још изазовније, више тимова… Ово је изазов и прилка за ново искуство. Занима нас област дискриминације и заштите људских права и надамо се победи", кажу њих две.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара