У НСЗ до краја јануара мање запослених

Национална служба за запошљавање мораће до краја јануара 2016. године да смањи број запослених за око 90, изјавио је директор НСЗ Зоран Мартиновић и напоменуо да се неће смањивати број канцеларија и испостава у Србији.

Мартиновић је након обележавања 14. децембра - Дана НСЗ и доделе признања компанијама и локалним самоуправама које су у овој години дале допринос запошљавању, рекао да у тој служби сада има 1.740 запослених, а да је према Одлуци владе о максималном броју предвиђено да се тај број смањи на 1.653.

"Анализиран је укупан број запослених и НСЗ ће до краја јануара следеће године морати да смањи број запослених за око 90 у односу на садашњи број", рекао је директор.

Додао је да је циљ рада НСЗ, између осталог, децентрализација и да у свакој општини у Србији постоји потреба да функционише било какав вид НСЗ јер велики број лица због удаљености места пребивалишта не може да се пријави, нити остварује права и укључи у мере активне политике запошљавања.

"У овој години ћемо, а свакако почетком следеће године, смањити број запослених лица, али ћемо се трудити да не смањујемо број канцеларија и испостава да би не нарушили интересе грађана, односно корисника", поручио је Мартиновић.

Ипак, упркос томе што је процењено да има вишкова у НСЗ, мало је саветника, истакао је Мартиновић и у прилог томе навео да више од 1.300 незапослених "долази" на једног саветника.

Како је рекао, свега 650 саветника у Србији се бави директно запошљавањем, али постоји и велики број саветника који се баве реализацијом програма запошљавања.

Мартиновић је подсетио да је буџетом за идућу годину предвиђено 3,3 милијарде динара за активне мере запошљавања.

Такође се осврнуо и на податке за трећи квартал године према којима тренутна стопа незапослености у Србији износи 16,7 одсто, а циљ је да се наредних година обори на испод 15 одсто.

Упитан о категоризацији занимања, Мартиновић је казао да се и на томе интензивно ради и да то припрема Радна група при Министарству просвете.

Стопа незапослености у трећем кварталу 16,7 одсто

Стопа незапослености у Србији у трећем кварталу ове године била је 16,7 одсто, што је у односу на исти период прошле године смањење од 1,4 одсто, изјавио је Мартиновић.

"У трећем кварталу ове године у Србији према подацима Републичког завода за статистику стопа незапослености била за 1,2 процентна поена мања него у другом кварталу 2015. То је најнижа стопа незапослености забележена од октобра 2009. године", казао је он, наглашавајући да је циљ да се у наредне две године стопа незапослености у Србији смањи на испод 15 одсто што је како је додао тешко, али остварљиво.

Према Мартиновићевим речима, у трећем кварталу стопа запослености у Србији била је 53,2 одсто, а број запослених процењен је на 2.615.221 и то је повећање за 1,5 одсто у односу на претходни квартал и за 1,6 одсто у односу на исти квартал 2014.

Он је нагласио да је у новембру ове године на евиденцији НСЗ било 717.324 незапослених, што је за 0,6 одсто, односно за 4.158 особа мање него претходног месеца, а у односу на новембар претходне године мање за 2,9 одсто.

"Учешће младих до 30 година у регистрованој незапослености износи 25,4 одсто, особа старијих од 50 година је 27,4 одсто, а од 30 до 49 година 47,3 одсто", казао је Мартиновић додавши да на евиденцији НСЗ-а има и 224.789 неквалификованих или нискоквалификованих, што је 31,3 одсто укупног броја незапослених.

Мартиновић је нагласио да је највеће је учешће особа са средњим нивоом образовања - 54,3, док је у укупном броју незапослених 14,4 одсто са вишим и високим образовањем.

Он је навео и да је према трајању незапослености, дуже од 12 месеци посао тражила 483.697 особа или 67,4 одсто.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара