Читај ми!

Неискусни возачи најчешћа претња саобраћају

Србија се налази у групи најнебезбеднијих земаља када је реч о саобраћају. Најслабија карика су млади, који чине скоро четвртину укупног броја жртава саобраћајних незгода. Према подацима МУП-а Србије, у последњих 10 година на путевима је погинуло више од 1.500 младих.

Због алкохола и неприлагођене брзине, троје младих изгубило је живот у несрећи на Ади Хуји у Београду. Нажалост, они су само део поражавајуће статистике. У последње две године, готово три стотине младих погинуло је у саобраћајним несрећама.

У неколико средњих школа у Београду одржвају се радионице са ученицима трећег и четвртог разреда који ће кроз две године у својим рукама држати возачке дозволе.

"По новом закону, већ ученици са 17 година стичу возачке дозволе, тако да нам је циљ да смањимо број стадалих у саобраћају како возача, пешака, бициклиста. Све врсте саобраћаја су заступљене и циљ нам је да смањимо број страдалих на нашим друмовима", истиче Огњен Поповић из Центра за едукацију и друштвену еманципацију младих.

Акцији су се прикључили и сами ђаци, који стечено знање сада преносе својим вршњацима.

"Моја порука вршњацима јесте да воде рачуна како возе, да воде рачуна са ким се возе – да то не буде неко ко је у алкохолисаном стању или неко ко није превише искусан возач, да воде рачуна који је део дана или ноћи", наводи шеснаестогодишња Даница Трајић.

Као и у другим земљама Европе, и у Србији чести изазивачи саобраћајних незгода су возачи који имају до две године искуства.

"Прво на памети кад возим биће ми то што нисам одговоран само за свој живот него морам да одговарам и за животе сапутника, чак и оне који су у другом аутомобилу, па и пешаке", каже седамнаестогодишњи Владимир Дробњак.

Прошле године, у Србији је у саобраћајним несрећама погинуло више од пет стотина људи. Сваки четврти био је млађи од тридесет година.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара