Читај ми!

Стефановић: Избегличка криза тиче се целе Европе

Избегличка криза траје месецима, а Србија очекује да ће Европска унија брзо пронаћи једно решење, које ће свака држава поштовати, каже за "Шпигл" министар унутрашњих послова Небојша Стефановић. Србија је прва држава на рути коју прелазе избеглице, а која их региструје. Избеглича криза тиче се целе Европе, истиче Стефановић.

Небојша Стефановић је, у интервјуу за Шпигл, рекао да се Србија залаже за једно заједничко европско решење, јер како додаје, сада изгледа тако као да свака држава у избегличкој кризи ради шта хоће.

"Избегличка криза траје већ месецима. Ми, заиста, очекујемо да ће Европска унија брзо пронаћи једно решење, које ће свака држава поштовати. Буди сумњу то да избеглице практично без икакве контроле стигну до Грчке и прођу кроз њу, а онда не могу даље кроз Србију или треба овде да буду заустављене. Зашто? Ово питање постављају наши грађани", каже Стефановић.

Коментаришући потезе суседа који су затворили границе и блокирали путеве, Стефановић каже да Србија жели да има добре односе са земљама региона и да жели да сарађује, али пре свега жели да нормални путни правци, који су до сада постојали, буду поново отворени.

Стефановић истиче како је незадовољан због понашања мађарске полиције на граници са Србијом и додаје како не жели да се овакве сцене понове.

"Мора да буде једноставно јасно - избегличка криза није проблем између Мађарске и Србије, већ је проблем који се тиче целе Европе", подвлачи Стефановић.

На питање да ли и Србија планира да затвори границе према Македонији и Бугарској , ако се избеглице буду у великом броју зауставиле у земљи, Стефановић одговара како за сада не постоји разлог за такав потез.

"До сада немамо никакав повод да затворимо наше границе. Да ли су сада зидови, ограде, бодљикава жица са жилетима, сузавац и ангажовање полиције европске вредности? Ми не верујемо да је ово најбоље решење. Онда би Македонија затворила своју границу према Грчкој, а Грчка према Турској. И онда би тако ишло према принципу домино-ефекта", сматра Стефановић.

Додаје како је најважније питање да ли ће постати нови европски стандард да не прихватамо људе, који беже од ратова и из опасних земаља.

На питање Шпигла да ли би Србија могла да изгради бољу логистику за избеглице, Стефановић одговара да је Србија прва држава на овој рути, која региструје избеглице.

"Можда би овако нешто требало да се ради и у Грчкој или Бугарској. Ми региструјемо више од 85 процената свих придошлих са комплетним подацима, које онда делимо са европским службама. За то смо на међународном плану били и похваљени. Ми нисмо нека богата земља, зато смо замолили Европску унију да нам више помогне у збрињавању избеглица, када је реч о смештају, храни и медицинској помоћи. Оно што ми наравно не можемо да учинимо, јесте да приморамо избеглице да остану овде. Оне не желе да остану овде", закључује министар унутрашњих послова.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара