Рекордан принос српских јабука

Род свих воћних врста у Србији биће већи за 10 до 20 одсто него лани, а рекордан принос бележи се код јабуке, каже руководилац Групе за воће, поврће и алкохолна пића Министарства пољопривреде Колинда Хрехоровић.

Према подацима са терена, берба јагоде, трешње, вишње и кајсије је завршена, док се берба нектарине, брескве, малине, купине и боровнице приводи крају, односно обављена је на више од 95 одсто површина, навела је Колинда Хрехоровић за Танјуг.

У току је интензивна берба јабуке, крушке, шљиве и леске, напоменула је Хрехоровић.

"Тренутно стање засада јабуке указује да ће овогодишњи род дати рекордан принос од око 350.000 тона", нагласила је Хрехоровић.

Она је објаснила да је остварен просечан принос јабуке већи у односу на прошлу годину, и био би и виши да изузетно топло време у јулу и августу, није допринело смањењу приноса, нарочито у засадима који се не наводњавају.

"Штете се пре свега манифестују у мањој крупноћи плода, отпадању плода пред бербу и ожеготинама на плодовима појединих осетљивих сорти, чиме је умањен општи квалитет плода", рекла је Хрехоровић.

Обрано је око 70 одсто укупних површина крушке предвиђених за бербу и очекује се већи род и бољи квалитет плодова у односу на прошлу годину, а очекује се значајно бољи род и квалитет дуње, чија је берба започела, указала је Хрехоровић.

Род кајсије и шљиве у овој години је лошији у односу на 2014, а разлог овоме су првенствено прошлогодишњи неповољни услови, болести сушења грана након цветања, опадање лисне масе и неспремно улажење у зиму, који су битно утицали на овогодишњи род поменутих врста воћака. 

Процене су да ће род кајсија и шљива бити мањи за око 30 одсто. Берба брескве и нектарине је практично завршена, а очекују се већи приноси у односу на прошлу годину. 

Род вишње је на нивоу прошлогодишњег, а квалитет плода се оцењује као изузетан, са садржајем суве материје чак до 22  одсто.

Род малине у односну на прошлу годину је већи и укупан род се налази на нивоу вишегодишњег просека. 

Процењује се да ће овогодишњи род малине бити око 66.000 тона, са површине од око 11.000 хектара и просечним приносом по хектару од шест тона, што је више за 7,2 одсто у односу на 2014. годину.

Овогодишње површине под јагодама у појединим регионима су повећане, па се очекивао и виши род. Међутим, због неповољних временских услова у време бербе (падавина), смањен је род у односу на прошлу годину.

Започета је берба ораха, очекује се род и квалитет на нивоу прошле године. Тренутно је обрано око 30 одсто површине предвиђених за бербу лешника и очекује се род на нивоу прошле године уз бољи квалитет плода.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара