Читај ми!

Владика Иринеј: Кандидати за вероучитеље уз Зилкићев потпис

Епископ Бачки Иринеј саопштио је да списак кандидата за наставнике исламске верске наставе у јавним школама Србије тој комисији може поднети само њен члан, реис-ул улема Исламске заједнице Србије Адем Зилкић.

Исламска заједница у Србији тврди да се у Србији исламска веронаука организује по мери Српске православне цркве, политике и самовољом Министарства просвете, Управе за сарадњу сa црквама и верским заједницама, као и владике бачког, који већ неколико година не допуштају реализацију исламске веронауке у складу са Уставом гарантованим правом и законским прописима, преноси Танјуг.

Мешихат те верске заједнице, како је саопштено, позвао је премијера Александра Вучића да заштити права муслиманске деце на веронауку, што је неопходна претпоставка за дијалог и пуно међунационално поверење и помирење.

Како се наводи, то би коначно довело до стабилног мира и сигурности на овом простору.

Владика Иринеј поручује да кандидате за вероучитеље може поднети само њен члан Зилкић а не, како је навео, незвани или самопозвани "падобранци" који покушавају Комисији да наметну своје кандидате, заобилазећи Зилкића, па чак и фалсификујући његов потпис.

"Тек уз Зилкићев потпис, Комисија доставља јединствену листу предложених вероучитеља министру просвете на даљу и коначну надлежност. Комисија поступа искључиво по закону, а никад и нипошто "по бабу или по стричевима", наводи владика Иринеј у изјави достављеној медијима.

Владика сматра нечасним оптуживати било кога, а понајмање два министарства, односно Владу Србије и њене легитимне службе и органе, или Српску Православну Цркву.

"Овакво схватање међуљудских односа и морала уопште, не служи на част ником, а камо ли људима који себе проглашавају за повлашћене Божје гласноговорнике и у то име свисока бацају дрвље и камење на све и сваког", навео је владика Иринеј.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара