Повећано поверење грађана у полицију

Поверење грађана у полицију повећано је у претходних неколико година и сада износи 52 одсто, показало је истраживање Регионалне мреже организација цивилног друштва Поинтпулс.

"По први пут проценат људи који верују полицији већи је од оних који не верују и за сада 52 одсто људи верује полицији, а 48 не верује", рекао је на данашњој конференцији истраживач Београдског центра за безбедносну политику (БЦБП) Саша Ђорђевић, преноси Танјуг.

Како је истакао, истраживање је дало два забрињавајућа податка од којих је један да 78 одсто људи у Србији корупцију види као нормалну појаву у нашем друштву које има свуда, па и у полицији.

"Тај податак говори о томе да стање које постоји у Србији на неки начин говори да корупција иде ка томе да постаје једно обичајно право, да је бити корумпиран нормално и да је то један веома велики проблем", нагласио је Ђорђевић.

Он је додао да је други забрињавајући податак што грађани саобраћајним полицајцима веома често самоиницијативно нуде мито.

"За тај проблем нису криви само грађани већ и полицајци јер они на крају приме мито", оценио је Ђорђевић.

Истраживање је рађено на репрезентативном узорку од 1.205 испитаника на популацији Србије старије од 18 година, објаснио је он додавши да је прикупљање података било у јуну.

Истраживање је показало да највише поверења у полицију имају грађани старији од 60 година и они са завршеном основном школом, рекао је Ђорђевић додавши да најмање поверења имају грађани старосне доби од 30 до 44 године и они са високом или вишом стручном спремом.

Истраживање је показало да полиција спада у пет најкорумпиранијих институција међу којима су и здравство, судство, тржишна инспекција и царина, рекао је Ђорђевић истичући да свега четири одсто грађана сматра да корупције у полицији уопште нема.

Најкорумпиранији су саобраћајни, гранични и полицајци који раде на сузбијању организованог и привредног криминала, додао је Ђорђевић.

Он је напоменуо да проблем представљају и прве асоцијације грађана на полицајце, а истраживање је показало да је једна од првих асоцијација да су полицајци, нарочито они које грађани свакодневно виђају на улици арогантни, дрски и безобразни.

Ђорђевић је нагласио да су кључни приоритети у реформи полиције јачање њене одговорности, борба против корупције у полицији и повећање безбедноси у локалним заједницама.

Присутнима се обратио и Бојан Елек, такође истраживач БЦБП-а који је представио упоредну анализу стања у региону и напоменуо да је у Црној Гори поверење у институције највеће, али да грађани ипак и даље сматрају да је корупција појава која прожима све институције.

"Када је реч о Босни и Херцеговини ту је приметна апатија, односно безнађе грађана будући да већина њих или не зна ко се бори против корупције или сматра да се нико не бори", рекао је Елек.

Елек је додао да, када је реч о Косову, постоји велики јаз између перцепције корупције и стварног искуства. "Свуда у региону грађани као највећи проблем препознају незаполсеност, док је корупција на другом месту", закључио је Елек.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара