Читај ми!

Уручене награде града Београда

Награде града Београда добитницима за 2014. годину у 19 различитих области уручене су на свечаности у Скупштини града.

Председник градске супштине Никола Никодијевић поручио је да су највиша годишња признања за допринос свеукупном развоју града и овог пута отишле у руке најбољима, преноси Танјуг.

"Снага вашег ума и напор стваралаштва, лични пример и прегалаштво, ваши искораци у науци, техници, медицини, култури и свим сферама живота, изузетан су допринос друштвеној заједници великог, лепог и поносног Београда", рекао је Никодијевић.

Наводи да Београд не би могао да буде увек изнова подигнут, отворен и поносит да нема своје људе, Београђане.

У име лауреата обратила се историчарка књижевности Злата Бојовић, која је рекла да су сви добитници задовољни што је Београд препознао њихове дарове и што су ове године део његовог великог празника.

Међу добитницима, у области медицине награђен је министар Златибор Лончар за изузетан рад и ангажовање у време прошлогодишњих поплава, док је за дугогодишњи рад и трајан допринос развоју Београда награђен Владета Јеротић, за истраживачки рад на пољу психијатрије, психологије, филозофије и религије.

Специјално признање за изузетан допринос у реализацији догађаја од значаја за престоницу додељено је директору Београдског маратона Дејану Николићу.

Награда за књижевност и преводно стваралаштво додељена је Злати Бојовић, за књигу "Историја дубровачке књижевности", за позоришно стваралаштво Јелени Јовичић за улогу Норме Кесиди у представи "Виктор Викторија", а за филм и радио-телевизијско стваралаштво Младену Матичевићу за режију документарног филма "Мој занат".

Добитник награде за ликовно и примењено стваралаштво, визуелне и проширене медије је Мило Грозданић за ретроспективну изложбу цртежа и објеката одржану у галерији "Хаос", а за музичко и музичко-сценско стваралаштво награда је додељена Смиљки Исаковић за премијерно извођење програма поводом стогодишњице смрти Стевана Стојановића Мокрањца на отварању Фестивала чембала у Скупштини града.

Часлав Копривица добитник је Награде за друштвене и хуманистичке науке за дело "Филозофија ангажовања", академик Градимир Миловановић добио је награду за природне и техничке награде, а Комлен Лаловић за проналазак "Уређај за биометријску идентификацију родитељства - материнства".

За област медицине, награђен је Радан Џодић за допринос у развоју медицине, за архитектуру и урбанизам награда је додељена групи стручњака за реализовано дело Комбинована дечја установа у Блоку 61 на Новом Београду, а за пољопривреду, пољопривредном газдинству Добрице Раковића из Брестовика код Гроцке.

Награда за новинарство додељена је Вељку Пајовићу за радио емисију "Београдска разгледница" на Студију Б, а за спорт Татјани Јелачи за освојену сребрну међаљу на ЕП у атетици у Цириху прошле године.

За херојско дело награда је додељена Немањи Милојковићу, Марку Ђурковићу, Андрији Бецину, Дарку Бугарском и Слободану Вилотићу за спасавање грађана Обреновца у прошлогодишњним поплавама.

Добитници награда за стваралаштво младих за 2014. су Уна Поповић у области науке, а у области уметности креативни тим ученика 13. београдске гимназије.

Добитници награда "Светислав Стојановић" су Предраг Сел, командир чете у Ватрогасно спасилачком батаљону Вождовац и Ватрогасно спасилачка чета Обреновац за изузетне резултате у спасавању живота и имовине Обреновчана током поплава.

Да је награда подстрек за даљи рад, али и пријатно изненађење и част, сматра и ученица Тринаесте београдске гимназије Доротеа Дамјановић, која је била део креативног тима ученика који су добили награду за играно-документарни филм "Година коју су појели скакавци".

Иначе, Повеље почасним грађанима и Награде града традиционално се додељују у време обележавања Дана Београда, од 16. до 19. априла, који представљају једну од најзначајнијих манифестација у престоници.

Повод њеног одржавања су два важна датума у историји града - 16. април када се у писму папе Јована осмог први пут помиње словенско име града Београда и 19. април - дан када су 1867. године симболично предати кључеви града Кнезу Михаилу Обреновићу.

На свечаности у Скупштини града је и руском редитељу Никити Михалкову уручена Повеља почасног грађанина српске престонице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара