Читај ми!

ХРВ: Полиција у Србији злоставља мигранте

Српска полиција спроводи злостављање и малтретирање тражиоца азила и миграната у Србији, саопштила је организација за заштиту људских права "Хјуман рајтс воч".

У саопштењу објављеном на сајту те организације са седиштем у Њујорку се наводи да је путем интервјуа са мигрантима и тражиоцима азила ХРВ дошао до информација о насилним нападима, претњама, увредама, уценама, одбијању давања тражене специјалне заштите за децу без пратње одраслих, као и групна слања миграната натраг у Македонију.

Поред тога, неке породице и деца без пратње одраслих су изјавили да су одбијени кад су желели да се региструју као тражиоци азила, као и да спавају напољу на великој хладноћи, преноси Танјуг.

"Српске власти би требало да штите тражиоце азила и мигранте, укључујући децу која беже од рата и прогона, а не да допуштају полицији да их злоставља".

"Власти треба да хитно спрече полицију да примењује застрашивање и злостављање и да одговорне за то позове на одговорност", изјавила је истражитељка ХРВ Емина Ћеримовић.

ХРВ је између новембра прошле и јануара ове године испитала 81 тражиоца азила и мигранта, међу којима и 18 деце, на више локација у Србији и Македонији.

Та организација је дошла до информација да мигранти и тражиоци азила доживљавају злостављање од стране српске полиције, посебно у Суботици, али и на југу и истоку Србије, као и у Београду.

Представници ХРВ су се по овом питању састали са званичницима српског државног Комесаријата за избеглице и миграције, са омбудсманом, као и представницима невладиних организација, агенције УН за избеглице, УНХЦР и делегације Европске уније у Србији.

Званичници српског Министарства унутрашњих послова нису пристали на састанак са представницима ХРВ, упркос више пута поновљеним захтевима, наводи се на сајту те организације.

Српске власти би требало хитно да истраже случајеве полицијског злостављања над тражиоцима азила и мигрантима и да позову на одговорност оне за које се закључи да су починили та дела, а влада би требало и да објави јасна упутства полицајцима како да се односе према тражиоцима азила и мигрантима, тако да се поштују њихова људска права, саопштио је ХРВ.

"Уколико Србија заиста тежи томе да постане чланица ЕУ, требало би да стане на крај полицијском злостављању и да хитно истражи наводе о лошем поступању полиције", истакла је Ћеримовић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара