Читај ми!

Србија натопљена водом, подигнута приправност

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић каже да је ноћ протекла мирно, али да је цела Србија препуна воде. Због најављених падавина припадници Сектора су у пуној приправности. Очекује нас кишовит април, напомиње Марић. Западна Морава се излила у приобаљу и поново је поплављен и затворен за саобраћај пут Грдица–Опланићи.

Марић напомиње да за наредне дане не најављује велика количина кише, али да падавине трају месецима, да је све препуно воде и да је зато подигнута приправност у току целог дана, преноси Танјуг.

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије је, гостујући на Телевизији Пинк, оценио да поплаве не прете, не у мери као крајем јануара и почетком фебруара, па и недавно, пре недељу дана, али да је потребан опрез.

Марић је истакао да "цела Србија плива", да су све њиве препуне воде, да је синоћ био у Мојсињу код Сталаћа, где је вода плавила куће.

Упозорио је да су практично сва места критична, јер се не могу искључити бујичне поплаве, а да су с друге стране Јужна и Западна Морава.

Марић је најавио да се у априлу очекује много кишних дана, да је остварен стални контакт са предузећем "Србијаводе" и ЕПС-ом, да су тимови за спасавање, у случају поплаве, од суботе на терену и да су се приближили свим потенцијално критичним тачкама.

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије истакао је да се мониторинг обавља 24 сата, заједно са локалном самоуправом, да се пажљиво прати водостај и да ће се правовремено реаговати и евентуално евакуисати људи уколико буду угрожени животи.

Поручио је да би грађани требало да слушају наредбе надлежних органа и упозорио да је проблем који поплаве са собом носе вртоглави пораст броја клизишта у Србији.

У последњих 12 сати, Западна Морава се излила у приобаљу и поново је поплављен и затворен са саобраћај пут Грдица–Опланићи.

"Морава је поплавила оранице, али није угрозила домаћинства. Ибар је у границама да се излије, али још не прети бунарима за водоснабдевање Краљева", потврдио је за РТС Радоица Кочовић, начелник Одељења за ванредне ситуације у Краљеву.

Уколико киша настави да пада, а температура порасте, прети нагло отапање снега са околних брда. Кочовић упозорава да би у том случају бујични водотоци направили проблеме. 

Према речима хидролога Дејана Владиковића, Западна Морава ће наредних дана достићи границу редовне одбране од поплава, док на Колубари и притокама неће бити достигнута граница редовне одбране.

"Водостај Јужне Мораве и њених притока, поготово река Ветернице, Јабланице и Пусте, од Лесковца до Алексинца у наредна 24 сата кретаће се између граница редовне и ванредне одбране од поплава", рекао је Владиковић Бети

Говорећи о отапању снега који се очекује у Србији наредних дана, Владиковић је истакао да то неће изазвати додатне проблеме, већ евентуално спорије опадање водостаја појединих река.

Обимне падавине су покренуле и клизишта. У Годачици су угрожена три домаћинства, а у селу Пекчаница једна породица је исељена.

Одрона има у Гледићу, на Ибарској магистрали, према Гочу и Гокчаници.

На подручју Прокупља ниво реке Топлице данас је испод границе редовне одбране од поплава, а надлежени су предузели све мере како би брзо реаговали у случају изливања.

На Колубари, Тамнави, Убу, Љигу, Дрини, Лиму, Јадру, Јасеници, Кубршници, Црници, Лепеници, Лугомиру, Ресави, Млави, Пеку и Тимоку водостаји ће сутра "достићи и превазићи границе редовне одбране од поплава".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво