Читај ми!

Мали: Крајем лета тендер за управљање отпадом

Градоначелник Београда Синиша Мали каже да би у реализацију пројекта ефикасног управљања отпадом могло да се крене већ на пролеће идуће године - уколико темпо рада буде у складу са планираним роковима. Објављивање међународног тендера очекује крајем лета.

Синиша Мали је, на представљању пројекта јавно-приватног партнерства за управљање отпадом, рекао да Град Београд у потпуности стоји иза тог пројекта и да би он требало да буде такав да одговара и Граду и инвеститору који буде учествовао у томе, преноси Танјуг.

Мали је потенцијалним инвеститорима у Скупштини града рекао да постоји опредељење да се реше велики еколошки проблеми и питање управљања отпадом. За то је, додао је, важна сарадња и добар модел јавно-приватног партнерства.

Истиче да ће се са потенцијалним инвеститорима видети каква су њихова знања и искуства и да је потребно да се мало боље упознају са проблемима београдске депоније Винча, како би се структура концесије јавно-приватног партнерства направила на најбољи начин.

"То је оно што ћемо радити у у следећих неколико месеци и када то буде спремно, оно што је наш рок је јун или јул месец да се тендерска документација преда Комисији за јавно-приватна партнерства и на њој је да одлучи о томе, односно одобри јавно-приватно партнерство", рекао је градоначелник.

Додао је да ће се одмах по добијању те сагласности објавити међународни тендер и да очекује да би то могло да буде већ крајем лета, како би до краја године имали стратешког партнера који би помогао да се деценијски проблем са отпадом и еколошки проблем у Винчи на тај начин реши.

"Уколико то буду рокови о којима сада говоримо, мислим да би најбољи сценарио био да би већ на пролеће могли да кренемо у реализацију пројекта", додао је Мали.

Како је рекао, видеће се која је технологија и колико ће заправо коштати инвестиција.

"Видећемо колико ће заправо коштати све, и на који начин и да ли ће постојати обавеза града да финансира део, односно да видимо на који начин можемо да покријемо неку разлику ако буде потребно, али још је рано разговарати о томе, циљ је да што мањи део терета пређе на грађане", рекао је градоначелник.

На конференцији је речено да је пројекат ефикасног система управљања отпадом у складу са прописима Европске уније вредан између 250 и 300 милиона евра, а до сада су примљена 52 писма о заинтересованости од највећих светских компанија из ове области.

Министар рударства и енергетике Александар Антић рекао је да Влада Србије и ресорно министартсво дају пуну подршку пројекту којии би требало да допринесе решавању вишедеценијских проблема.

Како је рекао, циљ је да се ствара што мање отпада, односно да се рециклира све што је могуће, а што није могуће да се претвори у енергију.

Министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић рекла је да је важно да се питањима која се односе на заштиту животне средине и управљању отпадом приђе одговорно и да отпад треба третирати као ресурс.

Истакла је да је пројекат који је осмислио град вредан пажње и да је добро осмишљен, те да би могао да буде пример и осталим локланим самоуправама у Србији како се не би дозволило да се отпад гомила на депонијама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара